Babica in vnuk

(Foto: iStockphoto)

Britanska raziskovalna ekipa z londonske univerze opozarja, da čas, ki ga otrok preživi pri starih starših, pomembno vpliva na njegovo telesno težo.

Po njihovih izsledkih naj bi bili triletni otroci, ki so namesto v vrtcih v dnevnem varstvu pri babicah ali dedkih, veliko bolj dovzetni za prekomerno telesno težo kot njihovi vrstniki, ki obiskujejo vrtce ali druge oblike varstva.

Stari starši razvajajo

Po mnenju raziskovalcev naj bi bil razlog to, ker dedki in babice vnuke preveč razvajajo. Pripravljajo jim hrano po njihovih željah in ne poskrbijo, da bi se otroci dovolj gibali. Catherine Law, predstavnica raziskovalne ekipe, pa meni, da bi problem lahko rešili tako, da bi ustanovili več manjših skupin za stare starše.

Torej bi to izgledalo kot šola za starše, le da bi bila ta namenjena babicam in dedkom. V šoli bi jih tako poučili o pomenu zdravega načina življenja in o primernih telesnih aktivnostih, ki naj bi jih otrok imel.

Lawova meni tudi, da je pomembno, da se babice in dedki zavedajo, da hrana in sladice niso in ne smejo biti nagrada za otrokovo ubogljivost.