Kako predvideti bodoči uspeh vašega dojenčka? Kako uspešen bo v šoli, ko bo star osem let? Raziskovalci z inštituta Warwick so dejali, da lahko pridete do odgovorov na zelo preprost način. Namreč, testirali so na stotine otrok, starih 20 mesecev, tako da so pred njih postavili rozino, pokrito s skodelico. Malčkom so dejali, naj počakajo, dokler jim ne rečejo, da lahko pojejo rozino.

Oči

(Foto: Profimedia)

Ta preprost test je lahko pravo mučenje za malega otroka in nekateri ne morejo vztrajati. Strokovnjaki so dokazali, da so otroci, ki so počakali s tem, da pojedo rozino, imeli tudi do sedem točk višjo stopnjo inteligence, ko so dopolnili osem let.

''Igra z rozino je preprosto in učinkovito orodje za oceno inteligence pri malih otrocih in se lahko koristi v klinični praksi za identificiranje otrok, ki imajo tveganje za razvoj težav s pozornostjo in učenjem,'' je izjavil raziskovalec Dieter Wolke.

Med raziskovanjem so ugotovili tudi, da prezgodaj rojeni otroci slabo opravijo test, kar pomeni, da imajo več možnosti za slabšo koncentracijo in slabše akademske uspehe.

Raziskovalci so prepričani, da bodo njihova dognanja koristila, saj bodo lahko tako odkrili otroke s potencialnimi težavami in jim bo lahko pomoč ponujena že v zgodnjem otroštvu.

Zakaj imajo nekateri slabše ocene pri matematiki?