Samozavesten otrok

(Foto: Profimedia)

Znanje

Štiriletnik bo že prepoznaval različne barve, oblike, velikosti, zato so dobrodošle poučne slikanice in knjige. Pokazal bo zanimanje za določena hišna opravila, recimo sortiranje nogavic, zlaganje perila, sesanje, pospravljanje svojih igrač, dajanje čiste posode iz pomivalnega stroja, brisanje prahu.

Ves čas bo spraševal in zahteval pojasnila in razlago. Ker bo tega zelo veliko, so lahko vaši odgovori kratki in jedrnati, od vas ne pričakuje celotne študije, zakaj sonce sveti. Skupaj v knjigah poiščite odgovore.

Začel se bo igrati kompleksnejše igre, zanimivo mu bo posnemati živali, razne poklice, igral se bo mamo ali očeta.  

Pravila

Spoznal bo pomembnost pravil in omejitev, ki mu jih postaviti. Vedel bo, če jih prekrši, kakšne so posledice njegovih dejanj.

Spanje

(Foto: Thinkstock)

 

Spanje

Še vedno potrebuje krajši opoldanski spanec oz. vse skupaj od 11 in pol ur do 12 ur spanja dnevno. Najbolje bo, da spi v svoji postelji, malce večji, ne takšni za dojenčke, da se bo lahko dobro naspal in bo imel dovolj prostora za obračanje. Pojavili se bodo prvi strahovi pred mrakom, nevihto, pošastmi, zato si umislite v otroški sobi majhno lučko, ki naj mu ponoči daje občutek varnosti.

Čustva

Štiriletnik je sposoben empatije, objel bo sovrstnika, ki joka, pogovoriti se bo poskušal z njim, če je jezen. Rad bo poslušal zgodbe o drugih, pokazal bo zanimanje, če se nekomu nekaj dogaja.

Otrok v tem obdobju na zelo dobro izraziti svoja čustva. Kljub temu pa bo zelo hitro padel pod vpliv prijateljev, saj se bo tudi več družil z njimi. Želel bo enako igračko, kot jo ima njegov prijatelj.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.