Šolar

(Foto: Profimedia)

Znanje

Šestletnik je radoveden in marsikdaj vam bo postavil vprašanje, na katerega takoj ne boste znali odgovoriti. Ne jezite se nanj, če bo želel govoriti tudi o kočljivih temah, vse mu pojasnite preprosto in jasno.

V tem obdobju bo želel tudi mlajšega brata ali sestro nadvladati, ne čudite se, če bo od vas v trgovini zahteval, da mu nekaj kupite. Pomembno je, da se dosledno držite pravil, rutine, ki ste jo do sedaj vzpostavili na različnih področjih. Le tako se boste lahko izognili številnim prepirom, ki bodo del vsakdanjika.

V šoli bo osvajal novo znanje, postal bo odgovornejši, samostojnejši in zrelejši. Iz meseca v mesec vas bo presenečal, kako je napredoval.

Navade

V tem obdobju se lahko pojavijo prve slabe razvade, kot so grizenje nohtov, vrtanje po nosu, laganje, žvečenje las. Poiščite ustrezne načine, kako jih odvaditi.

Še vedno bo ravnal impulzivno, zavedal se bo svojih napak. Naučil se bo postopoma ločiti med  tem, kaj se zgodi po nesreči in kaj namerno ter se soočiti s posledicami.

Zaznali boste, da se zaradi utrujenosti, stresa včasih ne vede tako, kot bi vi pričakovali. Vedno poiščite vzrok njegovi jezi, besu, kajti tako mu boste lažje pokazali način, kako naj ga nadvlada.

Deklica na igrišču

(Foto: Profimedia)

Igra

Razumel bo, kaj pomeni zmagati, kaj pomeni izgubiti ter da se pri družabnih igrah ne sme goljufati.

Zunaj bo veliko aktiven, priljubljene igre v tem obdobju so predvsem z žogo, ker osvoji koordinacijo rok in oči. Veliko bo skakal, plezal in tekel.

Razvoj

Nekateri otroci v tem obdobju izgubijo prve mlečne zobe. Pri nekaterih na sistematskem pregledu odkrijejo, da imajo težave z vidom ali govorom, pomembno je le, da težave pravočasno odkrijete in tudi ustrezno ukrepate.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.