Zakaj je tako pomembno, da se z njimi pogovorite o vedenju na poti v šolo?

Na začetku šolskega leta je priporočljivo, da z otrokom večkrat prehodite pot od doma do šole. Predstavite mu prometne znake, naučite ga, kje mora prečkati cesto, na kaj vse mora biti pozoren, kje so skrite nevarnosti.

Otrok na cesti

(Foto: Profimedia)

Zavedati se morate, da je vaš otrok eden od najranljivejših udeležencev v prometu in da zaradi svojih zmožnosti, kognitivnih sposobnosti, emocij ali česa drugega, zelo hitro naredi napačen korak, ki ga lahko ogrozi. Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa izpostavlja, da so otroci tudi manjši in je posledično njihovo vidno polje ožje. Zelo hitro se lahko zgodi, da prepozno opazijo ali spregledajo vozilo, ki prihaja z njihove leve ali desne strani. Prav tako težko določijo, od kod prihaja zvok. Dejansko so vedno prepričani, da njih voznik vidi, ker oni vidijo njega. Obenem ne znajo dobro presoditi hitrosti avtomobila, ki se jim približuje, in mogoče nespametno na hitro stečejo čez cesto. Prepričani so, da se bo vozilo lahko zelo hitro ustavilo, če se bosta srečala na prehodu za pešce. Če zagledajo prijatelja čez cesto, bodo ravnali čustveno in se bodo pognali za njim, ne da bi bili izjemno pozorni na dogajanje okrog sebe.  

Prav zaradi teh vzrokov je izjemno ključna vaša vloga, da otroka opozorite na nevarnosti izven doma, na pločniku, parkirišču, prehodu za pešce, ob semaforju, na cesti ...

Prometnih predpisov ne smete kršiti tudi vi, starši!

- Seveda je priporočljivo, da otroka do sedmega leta pospremite od šolskih vrat prav vi. To je tudi zakonsko določeno.

- Prvošolci in drugošolci naj nosijo rumeno rutko, prav vsi udeleženci v prometu pa kresničke ali drugačne odsevnike, svetla oblačila, da bodo vidni tudi, ko je zunaj temneje, megla ali ko dežuje.

- Kadar koli izkoristite priložnost za pogovor o prometnih predpisih, tudi popoldne, ko recimo družinsko kolesarite ali se sprehajate po naselju.

- Nikoli, ampak nikoli ne prečkajte ceste tam, kjer ni dovoljeno, bodite otroku vzor in se tudi vi držite vseh prometnih predpisov.  

- Prejeli ste knjižico Prvi koraki v svetu prometa z napotki glede varne udeležbe najmlajših v prometu. Prelistajte jo, naj ne konča nedotaknjena v kotu otroške sobe.

Skupaj z otrokom preberite zloženko Poskrbimo za varnost otrok v prometu. Lahko si jo tudi natisnete in postavite nekam na vidno mesto kot opozorilo, kaj vse je treba upoštevati v prometu.

Oče in sin

(Foto: Profimedia)

Osveščajmo otroke skozi vse šolsko leto

Na začetku šolskega leta bodo za varnost otrok na cesti poskrbeli tudi policisti. Dragi vozniki, vozite po predpisih, v šolskem okolišu zmanjšajte hitrost. ''Najmanj, kar lahko naredimo za varnost vseh nas in še posebej otrok, je, da v naseljih zmanjšamo hitrost in vedno ustavimo na prehodu za pešce, vedno!'' je poudaril mag. Igor Velov, direktor AVP.

Preverili bodo tudi, ali so avtobusi, ki skrbijo za prevoz otrok, tehnično brezhibni. Pričakujete lahko tudi, da vam pregledajo kolo ali moped.

Skozi vse šolsko leto bo sedem nevladnih organizacij, pod okriljem Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa (link) izvajalo delavnice, na katerih bodo otroke izobraževali o prometu in predpisih.

Na 101 šoli bo kar 504 prostovoljcev poskrbelo, da bodo otroci varno prispeli v šolo. Po vsakih šolskih počitnicah bodo še en teden dodatno skrbeli za varnost otrok na cesti.

Projekti, ki skrbijo za varnost otrok

''V AVP si prizadevamo, da bi bila pot otrok v šolo čim bolj varna, zato bomo tudi letos izvajali številne preventivne aktivnosti, ki jih nepretrgoma izvajamo vse leto v sodelovanju s Policijo, lokalnimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, nevladnimi organizacijami in drugimi deležniki,''  je izpostavil mag. Igor Velov.

Z novim projektom Cesta je razred zase AVP želi osveščati učence tretje triade o vedenju v prometu. Začeli so že ob koncu lanskega šolskega leta, ko so sedmošolci prejeli strip Poljub po nesreči.

Deček v avtomobilu

(Foto: Thinkstock)

Toda ni dovolj, da za varnost poskrbite le kot pešci. V avtomobilu morate prav tako vsi biti pripeti, četudi je vaša razdalja od šole ali vrtca do doma izjemno kratka. AVP bo nadaljevala s projektom Pasavček, s katerim v vrtcih in šolah uči otroke o varni vožnji in pravilni pripetosti.  Za vedno ostaja aktualna poved: ''Red je vedno pas pripet!''

Obstaja tudi poseben portal šolskih poti, ki osnovne šole spodbuja, da pripravijo načrte šolskih poti. Tako boste vedeli, kje so začrtane varne poti, kakšen je šolski okoliš. Vnešenih je že 148 šolskih poti, preverite, če je tudi vaša, da se še dodatno skupaj z otrokom podučite, kako varno do dotične šole. Sledi tudi strokovna presoja varnosti cest s pomočjo licenciranih presojevalcev cest na najbolj izpostavljenih mestih na šolskih poteh.  

Vsem šolarjem želimo varno in uspešno šolsko leto!

Sponzorirana objava