Najbolje je, da začnemo otroka učiti obnašanja v prometu čim prej. S svojim ravnanjem smo mu vzor, saj nas ves čas opazuje in tako pridobiva pomembne izkušnje, ki mu bodo še kako koristile v življenju. Predvsem v prometu. Otrok je eden od najranljivejših udeležencev in še prehitro naredi napačen korak. Pomembno je, da smo ob njem oziroma da ima ob sebi vedno odraslo osebo. Prav tako mu je dobro pojasniti prometne znake, kje je prehod za pešce, kje so lučke na semaforju ... Opozorimo ga na nevarnosti in kako pomembno je, da je takrat ubogljiv in priden.

Mama z otrokoma na cesti

(Foto: Profimedia)

Otrok naj bo čim bolj opazen

Previdnost ni nikoli odveč. Največ žrtev v prometu je med otroki v starosti od 4 do 7 let. Otroci pogosto mislijo, da jih voznik vidi, ker sami vidijo avto, pa ni vedno tako. Majhnega otroka se hitro spregleda in tudi njihove reakcije so pogosto nepredvidljive. Otroci nimajo tako dobrega vidnega polja kot odrasli in tudi sami niso najbolj vidni. Vedno ga opremimo s kresničko oziroma z odsevnikom. Naj ima oblačila živih barv, tako kot je živahen ali navihan tudi sam.

Za večjo uporabo odsevnih teles

Največ nesreč se zgodi ravno v jesenskih in zimskih mesecih. Dnevi so že krajši, zato je tudi vidljivost slabša. Ceste so bolj spolzke. Javna agencija za varnost prometa (AVP) bo ob tej priložnosti razdelila najmanj 18.500 odsevnih teles, hkrati pa je začela tudi akcijo za večjo varnost pešcev »Bodi viden – bodi previden«, ki bo trajala vse do 14. oktobra 2018. V Javni agenciji za varnost prometa pozivajo vse voznike, naj zmanjšajo in prilagodijo hitrost vožnje v naselju, v bližini šole in naj ustavijo ob prehodih za pešce.

Preventivne akcije bodo potekale po vsej Sloveniji

V času nacionalne akcije (AVP) bo potekal tudi okrepljen nadzor s strani Policije in občinskih redarstev, ki bodo spremljali pravilno ravnanje voznikov in pešcev. Organizirane bodo številne terenske aktivnosti. Agencija bo 110 lokalnim skupnostim zagotovila več kot 15 tisoč odsevnih teles, ki jih bodo občanom v okviru terenskih akcij razdeljevali od 8. oktobra dalje.

Šolarka

(Foto: Profimedia)

Otrok v avtu

Za varnost otroka moramo poskrbeti tudi v avtu. Več kot 60 % otrok se poškoduje v prometnih nesrečah, ker niso bili ustrezno zaščiteni. Otroški sedež naj bo prilagojen otrokovi starosti. Vedno se prepričajmo, da je dovolj trdno nameščen. Za otroke od približno 4. leta starosti se uporabljajo posebni sedeži, tako imenovani jahači. Pazljivi moramo biti tudi, da je otrok vedno pripet s pasom in mu tudi razložiti, da se med vožnjo ne sme nikoli odpeti. Vrata naj bodo zaklenjena, za vsak primer. Prav tako mu ne smemo dovoliti, da bi se prosto igral ali nam nagajal, medtem ko sedimo za volanom. Treba mu je povedati, da vožnja ni igralnica.

Se bodo pa otroci lahko igrali v Minicityu, kjer je AVP sodelovala pri postavitvi motorično-didaktičnega igrala, ki bo razveselil otroke 4. oktobra 2018. Na igralih bodo otroci z gibanjem in plezanjem reševali izzive ter se skozi igro učili o prometnih pravilih in varni udeležbi v prometu.

Sponzorirana objava