Pravljice

Z branjem knjigic otroci vstopijo v čisto drug svet. (Foto: iStock)

Kakšen je psihološki pomen pravljic za otrokov razvoj, raziskuje tudi psiholog in psihoanalitik Bettelheim, ki pravi, da "pravljice bogatijo otrokovo življenje in ga obdajajo s čudežnostjo prav zato, ker se otrok natančno ne zaveda, s čim so ga očarale".

Pravljice so torej že od najzgodnejšega otroštva velikega pomena za razvoj čustev, moralnega čuta in osebnosti, kot starši moramo biti le pozorni na to, da njihovo zahtevnost prilagajamo razvojni stopnji otroka. Pravljice se namreč med seboj precej razlikujejo, in sicer po zahtevnosti, vsebini in tudi svoji sporočilnosti. Otroku pravljice pomagajo pri razvoju govornih in bralnih sposobnosti, z njimi stopijo v stik s svojo domišljijo in jo gradijo.

Pravljice

Branje pravljic utrjuje vez met otrokom in staršem. (Foto: iStock)

Preberite še: 'Še enkrat mi preberi to pravljico.'

Super je, če z listanjem oziroma ogledovanjem in raziskovanjem knjigic otrok začne že zgodaj – na začetku kar v naročju staršev. Knjigice so v tem obdobju prilagojene otrokovi starosti – so gumijaste, plastične, morda imajo vključene različne dodatke iz vseh vrst materialov. V tem obdobju je pomembno, da se starš med listanjem tovrstnih knjigic z otrokom pogovarja. "Ooo, to je pa ovčka, poglej. Tu pa se skriva levček ..." Kasneje, ko je otrok že večji, pa starš lahko posega po bolj zahtevnejših knjigicah, seveda primernih razvojnemu obdobju otroka.

Ko otrok še ne zna sam brati, je pomembno, da si starš vzame čas, ko lahko otroku mirno bere. To je najpogosteje kar zvečer pred spanjem otroka. Gre za izjemno močne čustvene trenutke, ki pozitivno vplivajo na otrokov odnos s staršem, njegov razvoj in po številnih raziskavah sodeč tudi na kasnejšo ljubezen do knjig. Ko je otrok že dovolj star, da osvoji branje, pa ga vzpodbujajte, a nikar ne silite, k branju knjig. Predstavite mu lahko različne zvrsti, za katere mislite, da bi se mu zdele zanimive. Nemalokrat se zgodi, da otrokovo branje v otroštvu pripelje do ljubezni do branja, ki lahko traja celo življenje.

Preberite še: Spoznajte otroka s čarobnim svetom knjig

Pravljice

Pravljice vzpodbujajo rzvoj govora, domišljije in besednega zaklada. (Foto: iStock)

Če iščete ideje, vam predstavljamo nekaj najbolj priljubljenih pravljic, ki jih naši otroci radi berejo in poslušajo. Obsegajo otrokovo starost med prvim in petim letom in si tako tudi sledijo: Zgodbe od A do Ž (učenje črk); Enci benci na kamenci (izštevanka); Moje prve: živali, besede, barve, prevozna sredstva (od 1. leta naprej); Zakaj, Pikijeve pravljice za lahko noč, Maček Muri, Juri Muri v Afriki, Medevedek Pu (od 2. leta naprej); Pekarna Mišmaš, Piki Jakob, Sapramiška, Zgodbe za vsak dan v letu, Muca Copatarica, Sneguljčica, Kekec (od 3. leta naprej). To je le nekaj predlogov nekaterih klasik brez katerih ne gre. Dopisana leta so le za orientacijo, saj vsi vemo, da pri pravljicah ni natančnih razmejitev. Lahko jih beremo celo življenje, pa v njih vedno znova najdemo drugačen pomen.

Zakaj je branje pravljic koristno?

- Spodbujajo razvoj govora, domišljije in besednega zaklada,

- otroci se poistovetijo z junaki (spodbujajo razvoj samozavesti, samoiniciativnosti),

- utrjujejo vezi med otrokom in staršem.

V tem decembrskem času je še posebej lepo, če boste izbrali nekaj božičnih knjig in si večere popestrili z družinskim branjem. Lahko ob utripajoči se smrečici ali pa kar v postelji pred spanjem.

Preberite še: Zakaj je dobro, da otroku berete pravljice?

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.