Knjiga

Že od majhnih nog otrokom veliko berite. (Foto: Profimedia)

Doktorica filozofije Laura L. Bailet pravi, da se ljudje še premalo zavedamo, da poletne počitnice niso namenjene le sanjarjenju in lenarjenju, takrat se otroci lahko tudi marsikaj naučijo. Ko zvonec naznani konec zadnje ure v tem šolskem letu, to ne pomeni, da morajo knjige obležati nekje v kotu. Spodbudite jih, da tudi takrat, ko so prosti, berejo. Njihovo pozornost k zgodbam, pripovedkam, pesmicam lahko pritegnete z različnimi zanimivi pristopi.

Izdelajte svojo družinsko knjigo!

Zagotovo je vaš otrok že član okoliške knjižnice, ne pozabite, da je odprta tudi poleti. Preverite samo, ali se je urnik delovanja spremenil. Otroci naj na policah poiščejo kotiček s priporočenim poletnim branjem, prelistajo naj nove revije, ki jih do sedaj niti opazili niso.

Če vam med dolgim potovanjem na morje ni slabo, lahko najmlajšim članom družine berete pravljico, malce starejši pa se lahko sami potopijo v svet pustolovščin, dogodivščin, čarovnij … Poslušanje pravljic na radiu je lahko zabavno za vso družino. Na koncu se lahko o njeni vsebini pogovarjate, poiščete v njej skrito poučno noto, ob prihodu na cilj pa lahko otroci narišejo še tematsko povezano risbo. Tako jim bo čas hitreje minil, medtem ko boste vi čakali v vrsti pred hotelsko recepcijo.

Izberite nekaj vaših najljubših kotičkov, dogodkov, občutij s počitnic in otroci naj jih narišejo ali izrežejo iz katalogov ter revij. Vse skupaj spnite in oblikujete družinsko knjigo. Skupaj si izmislite naslov, zraven pa še vi dopišite nekaj vrstic. Ko boste končali, knjigo skupaj preberite in svojo mojstrovino pokažite prijateljem ter sorodnikom.

Otroci, ki že znajo pisati, lahko svoje doživljaje napišejo v pismu, na razglednici in jo pošljejo sorodnikom ali prijateljem. Predlagajte jim, da si lahko na tak način ves čas dopisujejo s sošolci in tako z njimi ostanejo v stiku tudi izven učilnice. Vrnite jih v čase, ko še niso obstajali mobilni telefoni, Facebook in podobne sodobne tehnologije, ko so se je vse pisalo ročno in ne računalniško. Otroci bodo tako spilili svojo pisavo, obenem pa bodo morali svojo pošto prebrati.

Tudi v vročih dneh ohranite vašo bralno rutino pred spanjem. Ne pozabite na večerno pravljico. Takrat je tudi čas, ko otroci sami najraje vadijo branje, kajti tako lahko pridobijo nekaj časa, preden morajo v posteljo.

Katere knjige so primerno čtivo?

Dvoletniki
Dvoletniki obožujejo knjige s kratkimi zgodbami, le z nekaj besedami, s svetlimi in velikimi barvnimi slikami, ilustracijami, napisane z velikimi tiskanimi črkami. Če ima slikanica še nekaj posebnih učinkov – premikajoče dele, sestavljanko, zrcalo, različne tkanine za otip, toliko bolj jih bo pritegnila. Nekatere imajo stranice in platnice plastificirane, tako da se z njimi lahko malčki igrajo, okušajo, se celo z njimi kopajo. Mnoge mamice s takšnimi tudi zamotijo najmlajše izbirčneže med hranjenjem, ne da bi pri tem skrbele, da se bo knjiga popackala. Dvoletniki bodo veselo vriskali tudi ob gledanju slikanic, v katerih so majhni zavihki in okna ter se bodo igrali: ''Ku kuc! Kaj se pa tukaj skriva?''

Deklica na pikniku

Knjige vzemite s seboj tudi na počitnice. (Foto: iStockphoto)

Triletniki
Triletniki so navdušeni nad knjigami, v katerih je vse zapisano v rimah, in takšnimi, pri katerih morajo sami sodelovati oz. smiselno zaključiti poved. Njihovo pozornost pritegnejo številke, razlage, kako se je treba obleči, lahko pa njihovo zanimanje in radovednost potešite še z bolj tematsko osredotočenimi knjigami (o balerinah, dinozavrih, delovnih strojih, domačih živalih …).

Predšolski otroci
Predšolski otroci uživajo v pravljicah, popestrenih z velikimi, a podrobnimi ilustracijami. Zagotovo bodo že poskušali tudi zlogovati krajše besede. Zgodbe z elementom neresničnega, živali, ki govorijo, bodo navdihnile njihovo domišljijo. Poiščite jim takšne knjige, s pomočjo katerih se bodo naučili šteti, pisati, brati, ali pa takšne, ki jim bodo pomagale premagati čustvene ovire ob vstopu v šolo in spoznavanju novih prijateljev.

Šolarji
Učenci nižjih razredov osnovne šole naj si v knjižnici sposodijo knjige, v katerih je besedišče, ki ga poznajo, kajti tako se bodo lažje naučili brati. Nekatere založbe tudi ponujajo knjige različnih stopenj. Ko otrok osvoji prvo, lahko nadaljuje z zahtevnejšim branjem. Bralne navade jim lahko privzgojite tudi s pomočjo knjig, ki potešijo njihovo radovednost o kavbojih, nogometaših, resničnih princesah, gradovih, zgodovinsko pomembnih dogodkih ipd.

Ne glede na starost pa bodo otroci v senci uživali ob branju stripov, ugank, smešnih zgodb, izštevank … Naj se v vaši poletni torbi vedno najde prostor za poučno revijo ali knjigo, ki bo vašega malčka spremenila v pravega knjižnega molja. Toda, tudi vi mu morate biti vzgled, zato v prostem času prebirajte tisto ''gradivo'', ki ga boste z užitkom listali od prve do zadnje strani, ne da bi pri tem zadremali.

Otrok

Otrok naj lista in bere knjigo, primerno njegovi starosti. (Foto: iStockphoto)