Čebelji piki

Čebelica je prijazna majhna žuželka – tako naj bi jo namreč otrok poznal. Srečanje s to marljivo živalico pa je lahko zanj vse prej kot prijetno. V poletnem času je ničkoliko možnosti, da pride do bolečega pika, sploh, če je otrok veliko v naravi. Kadar malčka piči čebela, ga najprej pomirite. Ko bo umirjen, se lotite odstranjevanja žela, saj ta po piku običajno ostane v koži. Nikar ne stiskajte, saj bi tako v kožo prišlo še več strupa. S pinceto ga nežno primite in odstranite. Majhno, a bolečo ranico očistite z vodo in nanjo položite leden obkladek.

Naše babice pravijo, da je odlična tudi čebula, ki jo položimo na mesto pika. Ali pa v vodi raztopljena soda bikarbona, ker je alkalna in izniči kislino čebeljega pika.

komar

Nadležen pik povzroči samica komarja.

Osji piki

Ose so podobne čebelam, z razliko, da je njihov pik še malce bolj boleč. Osje želo ponavadi ne ostane v koži, rana oziroma mesto pika pa je boleče in skeli, zato bo malega junaka potrebno dlje časa miriti in ljubkovati. Enako kot pri čebeljem piku bodo pomagali ledeni obkladki. Če pa imate pri roki antihistaminsko kremo, ki naj bi bila v vsaki domači lekarni, bo toliko bolje.

Pozor! Nekateri ljudje so na čebelji ali osji pik hudo alergični, takoj po piku lahko doživijo anafilaktični šok. Že v nekaj sekundah jim otečejo ustnice, žrelo, imajo bolečine v trebuhu, bledico in se močno znojijo. Potrebujejo takojšnjo zdravniško pomoč.

Komarji

Ste vedeli, da pikajo samo samice komarjev? Komarji so izjemno nadležni insekti, njihova prednost pa je, da niti ne vemo, kdaj so 'obiskali' nas ali našega otroka. Sicer pik komarja ni nevaren, je pa izjemno nadležen, saj srbi in peče. Kot vedno je tudi v primeru komarjih pikov bolje preprečevati kot zdraviti. Zato redno uporabljajmo sredstvo, ki komarje odganja in je primerno tudi za otroke.

Če otroka komar že piči, mu ponavadi težko preprečimo praskanje, zato se lahko zgodi, da se ranica vname. Če imate doma olje čajevca, bo kapljica naredila čudež.

Kačji piki

Pri nas sicer zelo strupenih kač ni. Modras in gad, ki ju lahko srečamo, nista smrtno nevarna. Le izjemoma se zgodi, da pri nas kdo zaradi kačjega pika umre, so pa v večji nevarnosti otroci, starejši in bolni. Če malčka piči modras ali gad, je nujno, da je otrok po piku čim bolj pri miru. Ob vsakem najmanjšem premiku se namreč strup širi naprej po telesu. Če imate bolnišnico v bližini, pohitite tja, drugače pa pokličite reševalno vozilo. Najpomembneje pa je, da otrok ostane miren; a če ne boste mirni vi, tega nikar ne pričakujte od malčka!

Meduza

Meduza je na pogled zanimiva, a nevarna. (Foto: Reuters)

Morski ježki

Otroci morje obožujejo, vodne užitke pa jim lahko hitro pokvarijo male bodičaste živalice, ki se skrivajo na dnu. Majhno stopalo polno bodic je lahko zelo boleče in neprijetno. Bodice morskih ježkov so zelo krhke in se hitro zlomijo. Kadar jih skušate odstraniti, se lomijo in drobijo, zato bodite pri tem opravilu zelo previdni. Če bodic nikakor ne morete sami odstraniti, poiščite zdravnika, saj se v nasprotnem primeru lahko rana ognoji in vname. Še vedno pa se lahko tej nadlogi izognete s primernimi otroškimi copatki za v vodo.

Meduze

Za otroka izjemno zanimiva morska žival, a le kadar jo gleda s pomola, saj so njene ožigalke nevarne. Če malčka ožge meduza, mu mesto ožiga najprej sperite z morsko vodo. Nikoli ne uporabite sladke vode! Če je na koži ostala še kakšna lovka, jo previdno odstranite s pinceto. Strup meduze je termolabilen in ga bo polaganje čim bolj toplih obkladkov uničilo. Pekočo bolečino lahko omili z vodo razredčen kis.