Kaj je peta otroška bolezen?

Peta otroška bolezen je virusno obolenje, ki ga povzroča parvovirus B 19 in se prenaša kapljično, torej s kašljanjem in kihanjem. Najbolj so ji izpostavljeni majhni otroci in šolarji, prizadene pa lahko tudi odrasle, pri čemer velja izpostaviti nosečnice (v nadaljevanju). Ker virus prizadene celice rdečega kostnega mozga in s tem zavira nastajanje rdečih krvničk v kostnem mozgu, se lahko v fazi prebolevanja bolezni pojavi blaga do zmerna slabokrvnost, zato moramo biti pozorni pri slabokrvnih otrocih. Pri nekaterih otrocih se bolezenski znaki sploh ne razvijejo, zato se lahko zgodi, da bolezen prebolimo, ne da bi vedeli zanjo.

Peta otroška bolezen - 1

Bolezen se začne z živordečim izpuščajem na licih, ki spominja na metuljeva krila. Nato se razširi po celem telesu. (Foto: wikipedia)

Simptomi

Peta bolezen je nalezljiva en teden prej, preden se na licih pojavijo ognjeno rdeči izpuščaji. Bolezen opazimo s prehladu podobnimi bolezenskimi znaki: po kratkem vročinskem obdobju s kašljem, vnetjem veznice in bolečinami v mišicah se na obrazu, predvsem na nosu, pojavijo rahlo dvignjene, neostro omejene ali obročaste rdeče spremembe, ki trajajo le kak dan. Izpuščaji so podobni metuljevim krilom, koža v tem predelu pa je topla in nekoliko otekla (meja med zdravim in oteklim delom je zelo jasno vidna). Telesna temperatura je lahko zmerno povišana. Kasneje (2–3 dni) se pojavijo rdečine v obliki obročev (girlande) tudi po notranji strani nadlahti in podlahti, na obeh ritnicah, nato po trupu. Ko se pojavijo izpuščaji, bolezen ni več nalezljiva. Izpuščaji menjajo svojo intenzivnost, občasno zbledijo, lahko tudi izginejo, a se ponovno pojavijo, če se tuširamo s toplo vodo ali zdrgnemo kožo. Po 10 do 12 dneh bolezen mine in pomeni odpornost za vse življenje.

Zapleti

V zelo redkih primerih lahko pride do vnetja sklepov, ki traja tudi do dveh mesecev (sicer 1–2 tedna). Obstaja pa tudi možnost slabokrvnosti.

Zdravila

Zdravila za to bolezen ni, priporočljivo je počivati in veliko piti.

Iz domače lekarne

Če ima otrok vročino, mu jo znižujte s paracetamolom, in poskrbite, da bo dovolj pil. Srbenje lahko blažite z nanašanjem mazil proti pikom insektov in sončnim opeklinam.

Nevarnost za nosečnice

Okužba s parvovirusom B 19 je zelo nevarna za nosečnice – virus se namreč prenaša na plod in ga ogroža. Prav zato naj nosečnice, ki vedo, da se v njihovem okolju nahaja peta otroška bolezen, pazijo na osebno čistočo: pogostejše umivanje rok, izogibanje skupnemu jedilnemu priboru s potencialno okuženimi, npr. starejšimi otroci.

Kašelj

Peto otroško bolezen naznanjajo bolezenski zanki, ki so podobni prehladu. (Foto: iStockphoto)