Otroci in hišna opravila

Preko igre otroci spoznajo, da so dolžnosti del vsakdana in da ima vsak družinski član svojo vlogo. (Foto: iStock)

Hmm, otrok in delo?

Mnenja staršev so deljena glede pomoči pri gospodinjskih opravilih. Nekaterim se zdi, da je to del vzgoje, drugi pa imajo pomisleke, da bi otroka s tem izkoriščali. A strah je povsem odveč. Aktivnosti v obliki gospodinjskih opravil so otrokom neke vrste igra, ob kateri se lahko močno zabavajo.

Zato ni nikoli prezgodaj, da začnete otroka vzpodbujati k pomoči pri domačih opravilih. Pri dveh ali treh letih se lahko že začnejo vzpostavljati temelji za veščine, ki jim bodo koristile pozneje v življenju. Preko igre otroci spoznajo, da so dolžnosti del vsakdana in da ima vsak družinski član svojo vlogo.

Preberite še: Pustim, bom sam ...

V mnogih družinah lahko vidimo, da že najmlajši ’kobacači’ okorno premetavajo metlo ali cev sesalca, kar jim je v veliko zabavo. Ko so malce starejši, denimo pri treh ali štirih letih, ga lahko že vzpodbudite pri zlaganju odpadkov v smeti, pospravljanju igrač, brisanju prahu, zlaganju čiste posode iz pomivalnega stroja, pri peki domačih dobrot, skrbi za hišne ljubljenčke in podobno.

Otroci zelo radi oponašajo svoje starše, zato jim je vse to izjemno zanimivo. Pozneje, ko otrok hodi že v šolo, lahko njegove aktivnosti in odgovornosti povečate. Lahko si sam pripravi zajtrk, pripravi oblačila za v šolo, si sam postelje posteljo, pospravi sobo ... V teh primerih ni nobene potrebe po pretirani natančnosti, pomembno je, da se otrok drži dogovorjenih nalog. Ne skoparite z zahvalo, pohvalo in objemom, saj to otroku veliko pomeni in mu da še dodatno potrditev in vzpodbudo.

Otroci in hišna opravila

Preko igre do delovnih navad. (Foto: iStock)

Preberite še: 10 vzgojnih napak

Ko so otroci v najstniških letih, pa njihova pomoč ni več igra, pač pa že del odgovornosti. Njihovo pomoč in vlogo v družini lahko nagrajujete z občasno žepnino in jim tako privzgajate občutek koristnosti, zaupanja in povezanosti. Obenem pa je to tudi veliko boljša alternativa elektronskim igračkam, na katerih se preživi veliko preveč časa. Pozneje ob osamosvojitvi so mladi odrasli, ki so že od malega vključeni v družinska opravila, veliko bolj opremeljeni za samostojno življenje in imajo večjo stopnjo samozaupanja.

Otroci in hišna opravila

Ko so otroci že malce starejši, laho uvedete tablo tedenskih aktivnosti in opravil. (Foto: iStock)

Na kaj moramo biti pozorni?

– Dobro je, da otroka postopoma uvedete v pomoč pri gospodinjskih opravilih takoj, ko so zanje dovolj stari – pri tem seveda prilagodite zahtevnost dela starosti in razvoju primerno.

– Pri čiščenju si lahko pomagate z glasbo – plešite, se smejte in s tem povežite opravila s pozitivno izkušnjo.

– Nikoli ne uporabljajte gospodinjskih opravil kot kazen, saj si bo otrok za vse življenje vtisnil v spomin, da je to nekaj negativnega in neprijetnega in se bo temu tudi izogibal.

– Z vključevanjem v domača opravila se otrok uči pomagati, sodelovati in biti odgovoren član družine.

– Izogibajte se stereotipom glede spola: tudi fantje lahko pomagajo pri kuhinjskih ali drugih opravilih, deklice pa so lahko v pomoč svojemu očetu pri kakšnem tehničnem opravilu.

– Otrok preko opravil razvija tudi motorične sposobnosti in spoznava pomen sodelovanja ter timskega dela.

Preberite še: Kdaj naj otrok začne sodelovati pri hišnih opravilih?

Sponzorirana vsebina

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.