Otrok se lahko nauči več jezikov, če se jih uči sistematično. Najbolje je začeti takoj. Raziskave kažejo, da se otrok lahko že od tretjega meseca pa do približno sedmega leta nauči tujega jezika. Enako uspešno kot maternega. Poleg tega se ga nauči veliko hitreje. 

Tako lahko šolarju pomagate pri učenju

Otroci do treh let

Učenje najmlajših otrok je drugačno, kot smo ga vajene starejše generacije. Otroci do treh let se učinkovito učijo skozi igro in zabavo ... učenje tako tudi doživljajo. Uporabljajo se lahko barviti in otrokom zanimivi pripomočki ali drugi predmeti, ki jih najdemo doma. Otrok bo pri tej starosti težko risal ali pisal, zato so v tem obdobju tudi aktivnosti prilagojene razvijanju fine motorike. Učenje poteka na enak način kot učenje maternega jezika. Otroci so izpostavljeni besedi, ki jo lahko povežejo s predmetom. Aktivnosti pri najmlajših se morajo menjavati na dve ali tri minute, da otroci obdržijo pozornost. Pravljice, živali, številke ... pojmi naj bodo prilagojeni starosti otroka in učenje bo veliko bolj zabavno. Obogatili pa bodo tudi svoje izražanje na drugih področjih. Nina Žerjal, profesorica angleščine, ob tem poudari, da je pomembno, da nikoli ne prevajamo, ampak vse delamo v ciljnem jeziku, npr. v angleščini. "Stvar večkrat pokažemo in povemo, kako se ji reče," svetuje in še doda: "Na tak način oponašamo učenje maternega jezika." Otrok bo kasneje tuje jezike lažje uporabljal, saj bo samo preklapljal. Pravzaprav to zanj ne bo več tuj jezik. Trajno se bo vtisnil v otrokov spomin. 

Učenje angleščine

(Foto: Bibaleze.si)

Otroci od treh do sedem let

" Otroci s 660 besed v prvem letu lahko napredujejo že do 10 tisoč ali več besed osnovnega korpusa," razlaga učiteljica Nina Žerjav. S poslušanjem in povezovanjem besed s predmetom se ustvari 'jezikovna kopel', iz katere v svoj spomin prikličejo besede in jih tudi razumejo. Pri učenju pa je več premikanja, plesanja, tekanja in tudi ustvarjanja. Otrok zna vse, kar mu je sistematično prikazano. 

Zato je dobro otroka vpisati v glasbeno šolo

Učenje tujega jezika viša inteligenčni količnik otroka

Učenje, npr. angleščine, tvori posebne povezave v otrokovih možganih in viša tudi otrokov inteligenčni količnik. Na pozitiven razvoj vpliva na vseh področjih. "Otrok se bo tako lažje naučil česarkoli v življenju," zaključi Nina.

Učenje angleščine

(Foto: Bibaleze.si)