Sladkarije

Otroci pri sladkem nimajo meje. (Foto: iStockphoto)

V prazničnih dneh so omare polne raznih dobrot, med njimi so tudi sladkarije. Teh je hitro preveč, po navadi vsak obiskovalec prinese še nekaj sladkega za otroke. A imejte mejo. Otroci naj sladkarij ne pojedo preveč. Te povzročajo slabosti, sladkorno bolezen tipa II, bolezni ožilja in debelost.

Sladkarije dajo otroku energijo, so pa zelo siromašne z vitamini, minerali in antioksidatni. Majhna količina sladkega otroku ne škoduje, bodite pa pozorni, kakšno mu kupite. Temna čokolada je veliko bolj zdrava od navadne. Pri sladkarijah pa po navadi tudi cena ne laže. Izogibajte se nakupu cenenih sladkarij. V njih ni nič zdravega in z njimi otroku ne naredite prav nič koristnega. Če že morate otroku kupiti sladkarijo, mu izberite kakovostno čokolado, domače piškote in podobno. Lizike povzročajo karies, za majhne otroke pa so lahko tudi nevarne. Če malček je liziko in se igra, skače naokrog, se lahko zgodi nesreča. Prav tako niso primerni trdi bonboni, majhni otroci se lahko z njimi zadušijo.

Dojenček s hruško

Ponudite malčku raje sadje! (Foto: iStockphoto)

Če otroci dnevno zaužijejo veliko sladkega, nimajo apetita in bodo preskočili glavne in hranljive obroke. Sladkor v krvi bo povzročil, da bodo bolj razdražljivi, zvečer se ne bodo umirili.

Seveda mora otrok imeti sladkarije, ampak postaviti morate meje. Če dobi bonbone, čokolade, piškote pri babici, na obisku ali v vrtcu in šoli, mu doma tistega dne raje ponudite narezano sadje ali suho sadje.

Namesto sladkarij otroku ponudite rozine, v navaden jogurt narežite koščke ananasa in jagod, skuhajte kompot iz jabolk in suhih sliv in podobno. Poskušajte sladkarije nadomestiti z zdravimi živili.