Starši in otrok

Otroka opozorite na neprimerno vedenje. (Foto: Profimedia)


Mora se opravičiti

Kar koli je otrok ušpičil, verjetno se ne počuti krivega, ni mu hudo pri srcu, kar pa naj bi bilo po mnenju strokovnjakov povsem nekaj običajnega za otroka. Namesto spraševanja in kričanja mu rajši razložite situacijo, opozorite ga na to, da se mora opravičiti. Če je treba, mu tudi določite kazen za storjeno dejanje. Mogoče ga lahko pošljete na ''mesto za hlajenje''. Kazen naj bo tako dolga, kot je star otrok. To pomeni – če je otrok star dve leti, naj sedi pri miru dve minuti, če je otrok star pet let, pa pet minut.

Če se otrok zlaže …

Če otroka sprašujete, ali govori resnico, potem verjetno že veste, da se je otrok zlagal. To vprašanje resnično nima moči, saj bo v primeru laganja otrok zagotovo izjavil: ''Da.'' In tako ga boste ujeli pri dveh lažeh. Ne spodbujate, da se otrok zaradi vašega vprašanja še bolj zaplete v laži. Prav tako se mu zato ne smejte, temveč ga vsak dan učite, da vam mora vedno povedati resnico ne glede na posledice. Dajte mu vedeti, da ga imate neizmerno radi in da mu prav nič ni treba prikrivati ali se zaradi česa lagati.

Ne kričite!

Starši pogosto ponavljamo, ali me slišiš, ali me slišiš. Če nima težav s sluhom, vas zagotovo sliši. Če vam ni prisluhnil, je to zato, ker ne daje vašim besedam veliko pozornosti. Globoko vdihnite, počakajte minuto in še enkrat ponovite vse to, kar ste mu povedali. Ne kričite iz ene sobe v drugo, temveč se otroku približajte, če je mlajši, počepnite, in ga poglejte naravnost v oči. Takrat bo zagotovo reagiral na vaše besede.