Otrok in zdravnik

(Foto: www.sxc.hu)

Ker so otroci nenehno v stiku z boleznimi, posledično tudi sami zbolevajo in so tako v vrtcu prisotni približno 14 dni na mesec. Ponavljajoča se vnetja ušes, angine, bronhitisi, nenehni kašelj, prehladi, … vsi se pri otroku ponavadi končajo z jemanjem antibiotikov. In kaj lahko kot starši še storimo? Ali je priporočljivo pri otrocih, ki nenehno zbolevajo, pomisliti na odstranitev žrelnice in mandljev?

Za strokovni nasvet in razlago smo prosili specialista otorinolaringologa Štefana Spudiča in Petra Hudoklina,  specializanta ORL.

Manj vnetij srednjega ušesa

20-minutno operacijo, odstranitev skoraj vsega žrelničnega tkiva v splošni anesteziji, specialisti priporočajo pri ponavljajočih se vnetjih ušes, hkrati pa pri tistih otrocih, ki zaradi velike žrelnice ne morejo dihati skozi nos, kar je najizraziteje opaziti, ko otrok spi na hrbtu. Na odstranitev je dobro pomisliti tudi takrat, ko je oviran govor ali celo motena rast zob in obraza.

Vedeti morate, da lahko otroku v prvih urah po taki operaciji iz nosu priteče nekaj kapljic krvi, pomešanih s sluzjo, vendar to ni nevarno. Že naslednji dan otroka odpustijo iz bolnišnice z navodili, naj teden dni počiva, uživa mehkejšo hrano in veliko pije, tudi do 1,5 litra dnevno, predvsem pa je to odvisno od starosti otroka. Ker na operiranem delu ne šivajo, se ta postopoma sam pozdravi.

Žal kljub temu ne moremo pričakovati, da otrok ne bo več zbolel. Lahko pa pričakujemo manj vnetij srednjega ušesa, ker so z odstranitvijo žrelnice uničili tudi bakterije, ki imajo drugače tu odlične pogoje za rast in s tem tudi za okužbo.
Dihanje skozi nos ne bo prišlo takoj po operaciji kar samo od sebe, temveč moramo starši otroke spodbujati in opozarjati na to. Dihanje skozi nos je izjemno pomembno, saj se zrak v nosni votlini segreje, navlaži, očisti, nos prepreči vstop bakterijam, hkrati pa se otrok tudi nauči pravilno tvoriti glasove.

Angina tudi po odstranitvi mandljev?

Pri otroku, starem nad tri leta, ki pogosto zboleva za angino, je smotrno razmisliti tudi o odstranitvi mandljev. Tudi ko otrok nima apetita, so lahko vzrok veliki mandlji. Lahko so celo tako ogromni, da se med seboj stikajo. Še več, v njih so majhne vdolbinice, v katerih se nabirajo ostanki hrane, kar povzroča močan zadah. Povečani mandlji in povečana žrelnica pa pri otroku vplivata na govor tako, kot če bi stisnili nosnici in na ta način poskušali govoriti.

otrok

(Foto: www.sxc.hu)

Po operaciji mandljev je sicer okrevanje malce daljše kot pri odstranitvi žrelnice, prav tako je prve dni treba uživati mehkejšo hrano in piti čim več tekočine. Pojavi se pooperativni zadah, ki mine; na mestu, kjer so bili mandlji, pa nastanejo bele obloge, ki postopoma izginejo. Če se po odhodu iz bolnišnice v izpljunku pojavijo primesi krvi, otroka nujno odpeljite na pregled k otorinolaringologu.

Izjemoma lahko po operaciji mandljev še vedno pride do angine, vendar le v primeru, da je ostalo še nekaj tkiva mandlja v ležišču. Otorinolaringologa pravita, da verjetno mnogi ne vedo, da mandlji in žrelnica niso edino limfno tkivo v ustni votlini in žrelu, kajti tu je še jezikov limfni organ. Ko se le-ta vname, so simptomi podobni kot pri angini.

Če je vaš otrok nagnjen k pogostim boleznim, svetujeta izdatno čiščenje nosnic, obenem pa zaščito s cepivom zoper najpogostejšega povzročitelja vnetja ušes – pnevmokok.

Starševska izkušnja

Po številnih prebolelih anginah, bronhitisih in škrlatinki sem zaropotala pri sinovem pediatru in zahtevala napotnico za otorinolaringologa. Ta je ugotovil povečano žrelnico in popolnoma razbrazdane mandlje. Takrat sem dojela, zakaj moj otrok nikoli ni hotel jesti, zakaj je nenehno govoril skozi nos. Dobil je datum za odstranitev mandljev in žrelnice. Poudarili so, da mora biti takrat popolnoma zdrav. 14 dni prej smo ga popolnoma izolirali od bacilov, ni obiskoval vrtca, nismo hodili na obiske k bolnim otrokom, nismo se zadrževali v nakupovalnih centrih …

Operacijo je zelo pogumno prestal, prvi dan je veliko spal, jesti ni smel ničesar, pa tudi želel ni. Medicinska sestra nas je prijazno opozorila, da ni dobro, da joka, da se napenja, da ne pride do krvavitve, tako smo ga poskušali animirati na tisoč in en način. Sina je pravzaprav najbolj motil njegov hripav glas, ki se je popravil šele po 15 dneh.

Doma nas je že prvi dan presenetil z izgovarjavo črke R na sredini besede, kar je bilo zanj prej misija nemogoče. Bele obloge, ki so nastale na mestu mandljev, pa tudi po 10 dneh niso izginile, zato smo odšli na pregled k pediatru. Ta nas je potolažil, da pri nekaterih otrocih okrevanje traja dlje in da moramo še vedno paziti, da uživa mehkejšo hrano. Pri požiranju je sina še vedno bolelo, zato je pri vsakem obroku dobil izdatno količino sladoleda. Mislim, da se ga je takrat najedel še za nekaj let vnaprej, saj ga zdaj dobesedno zvije, če mu kdo ponudi ledeno osvežitev.

Bolan otrok

(Foto: www.sxc.hu)

Angine so za nas preteklost, ampak še v istem letu je začel tarnati zaradi bolečin v ušesih, tako da se še vedno ni znebil antibiotikov. Prav tako mu imunski sistem rušijo razni prehladi, ki se kljub kapljicam za nos, nenehnem spiranju nosu s fiziološko raztopino, čajem, sadju včasih vlečejo tudi po 14 dni.

Sin ima vsakih nekaj mesecev kontrolo pri specialistu, ki mu preveri sluh (na srečo je ta trenutno v mejah normale) in pregleda nos, ali je v njem kaj sluzi oz. izcedka. Predpiše le kapljice in fiziološko raztopino, niti en zdravnik pa nam ni priporočil cepljenja proti pnevmokoku. Ko sem sama o tem izbrskala na internetu in za cepljenje prosila pediatra, je bilo žal že prepozno, sin je bil star 5 let, kar je v Sloveniji zgornja meja starosti.

Kljub temu da še vedno ni imun na marsikatero bolezen, sem prepričana, da mu je odstranitev mandljev in žrelnice odprla vrata k boljšemu počutju in zdravju. Zagotovo pa lahko trdim, da je operacija sina preobrazila v velikega jedca, da je njegov govor iz dneva v dan popolnejši in da nikoli ne smrči ...

Če ima otrok pogosto vneta ušesa, lahko to vodi h kroničnemu izlivnemu vnetju, ki lahko vpliva na sluh otroka.