Babica in vnuki

Babice in dedki so nekakšen sinonim za 'razvajanje'. (Foto: iStock)

Sladoled za kosilo, tone bonbonov, kar dve čokoladni tortici naenkrat in omara polna sladkarij, kadarkoli ti srce poželi. Obiski ali počitnice pri babici in dedku so vedno povezane s posebnimi doživetji, ki se v otrokovo srce zapišejo za vedno. In prav je tako. Poleg krasnih izletov in zabavnega druženja pa so takšni obiski običajno povezani tudi z nezdravo hrano. Nekateri starši okoli tega ne delajo velike drame in se jim zdi, da je to pač del otroštva. So pa tudi takšni, ki si močno prizadevajo za načrtovanje in izvajanje uravnoteženih obrokov, pri čemer omejijo sladkarije, sladke pijače in vse, kar ima prizvok ’nezdravega’. V takšnih primerih se rado zgodi, da se njihov režim popolnoma poruši, ko otroci stopijo skozi vrata babičinega doma. Ko se življenjski in vzgojni stili ne ujemajo, lahko pride tudi do medgeneracijskih konfliktov, zato se je treba vprašati - ali spregovoriti o nezdravi prehrani ali pač enostavno dopustiti, da se otrokom dovolijo občasne sladke pregrehe?

Nekako velja, da vsak starš najbolje ve, kaj je dobro za njegovega otroka in kakšne navade mu želi privzgojiti. Če se vam zdi, da je za vašo družino najbolje, da se prehranjuje zdravo, brez nepotrebnih ’nezdravih razvad’, potem je seveda prav, da temu sledite. Drži pa tudi, da otrokovih zdravih navad ne morejo porušiti le občasni posladki, ki mu jih postreže babica.

Babica in vnuki

Babica in vnučka. (Foto: iStock)

Preberite še: Kako komunicirati s starimi starši?

Vseeno pa obstajajo določene izjeme, ko je treba s starimi starši o prehrani spregovoriti:

- Alergija na hrano: če se izkaže, da je vaš otrok alergičen na določeno vrsto hrane, pri čemer imamo v mislih s strani zdravnika potrjeno alergijo in ne tisto, ki je vse prevečkrat plod staršev, je potrebno to s starimi starši razjasniti in se pogovoriti o striktni dieti oziroma hrani, ki jo otrok lahko uživa. Če stari starši še vedno vztrajajo, da mu čisto malo ne bo škodilo, jasno razložite zdravstvene posledice in razloge za takšen način prehrane.

- Zaprtje: nekateri otroci imajo že od najrosnejših let težave z določenimi živili, ki jim nehote povzročajo zaprtje oz. obstipacijo. Ta se ne more primerjati z občasnimi prebavnimi težavami z odvajanjem, pač pa gre za trdovratno zaprtje, ki se pojavi takrat, ko otrok zaužije določeno vrsto hrane. Tudi v takšnih primerih je pomembno, da jasno razložimo, za kakšne zdravstvene težave gre.

Preberite še: Ali babice in dedki kvarijo otroke?

- Redno varstvo: če je vaš otrok v rednem varstvu pri starih starših, pa to pomeni, da je polovico dneva v popolnoma drugem režimu, v kolikor se ta močno razlikuje od vaših življenjskih nazorov. V tem primeru je pametno, da se iskreno in odprto pogovorite o vaših željah in pričakovanjih. Začetek lahko olajšate tako, da pripravljate hrano sami, otrok pa jo vzame s seboj v varstvo. Na ta način bodo starši uvideli in sprejeli, kakšen način prehrane vam ustreza.

Pomembno je, da se stari starši zavedajo, kako močno cenite njihov trud, zato se izogibajte ostremu prerekanju, čustvenim izbruhom in konfliktom. Povejte jim, da spoštujete njihove poglede na svet, a da si želite, da spoštujejo tudi oni vaše. Dajte predloge na mizo in poskrbite, da boste zadovoljni vsi. Bodite pripravljeni pa tudi na kakšen mali kompromis, saj sladka pregreha vsake toliko ne bo podrla vašega ustaljenega režima zdravih prehranjevalnih navad. Pravijo, da se umetnost skriva v uravnoteženosti.

Preberite še: So stari starši krivi za otrokovo debelost?

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.