Otrok

(Foto: iStock)

Vzrok

''Je kot prižiganje luči ali igranje z igračami, ki skočijo ven iz škatle,'' je pojasnil klinični psiholog Mark W. Roberts in dodaja, če otrok vleče za lase nekoga, je to zato, ker mu je nekdo vzel igračo in želi, da se slabe stvari končajo.

Drugi vzrok, zakaj to počne, je lahko razvojni. Gre za kognitivno sposobnost, otrok želi imeti nadzor nad situacijo oz. želi, da se razvija v določeno smer. Če recimo starejša sestra vzame zadnji piškot, jo bo z vlečenjem za lase ustavil, da bo morala piškot deliti z njim. Strokovnjak je prepričan, da bo sestra dvakrat premislila, če bo še kdaj to storila.

Če pa otrok vleče svoje lase, je lahko razdražen in vznemirjen. To lahko nakazuje številne motnje. Če vas skrbi, je najbolje, da se posvetujete z njegovim izbranim pediatrom.

Kaj lahko storite?

- Pokažite mu, da to ni rešitev, da takšno vedenje ne vodi nikamor.

- Če boste ignorirali njegovo puljenje, se bo njegovo vedenje 'popravilo'. Če pa bo s tem dosegel kaj, bo ponavljal. Če se boste preveč posvetili situaciji, bo to voda na njegov mlin. Namesto, ko bo pulil sovrstniku lase, ker mu je vzel igračo, vi vrnite igračo sovrstniku in strogo recite: ''Ne 'cukamo' drugih za lase.'' Morate zelo hitro reagirati, ker otroci živijo v trenutku, njihova dejanja ne trajajo dolgo.

- Prekinite takšno vedenje. Če ujamete otroka, da nekoga vleče za lase, primite njegovo roko, medtem ko govorite: ''Ne vlečemo drugih za lase. To boli.'' Strokovnjak Roberts priporoča, da otroka potem kaznujete tako, da gre sedet na stolček, s 'time-outom'. Med kaznijo bodite ob njem in se ne pogovarjajte z njim, traja naj od ene do dveh minut.

-  Pogovorite se z otrokom. Ko zaključi s kaznijo, 'time-outom', sedenjem na stolčku, se z otrokom pogovorite o situaciji. Pomembno je, da to storite, čeprav otrok recimo še ne govori. Tako mu boste pokazali, da je pogovarjanje rešitev za težave.

Vprašajte ga: ''Kaj si storil, česar se ne sme? Zakaj se to ne sme početi?'' Ne skrbite, če vam bo rekel zato, da je dobil kazen. ''To je razvojno povsem normalno. Temu naj sledi odgovor: ''Time-out'' boš vedno dobil, če boš vlekel druge za lase, toda midva morava razmisliti o nečem drugem. Pomembno je, da ne 'cukaš' drugih za lase, ker jih to boli.''

Otrok

(Foto: iStock)

Ne pričakujte takoj čudežev. Otrok se mora naučiti po težki poti. Nekaj bo počel vedno znova in znova, dokler ne bo spoznal, da tako se pač ne dela in da ničesar ne doseže. Bodite vztrajni in ne dovolite, da vas razjezi.

- Ko bo otrok znal govoriti, ga naučite, da težave rešuje s pogovorom oz. iskanjem rešitev. ''Namesto da 'cukaš' za lase svojo sestro naslednjič, kaj bi lahko storil?'' Pomagajte mu udejanjiti, da sestri reče: ''Ne smeš. Ne.'' In da se izrazi z besedami.

- Ne 'cukajte' ga za lase nazaj. Nikoli ne storite tega z namenom, da ga naučite, da to boli. Za lase vleče zato, da bi nekaj spremenil, recimo, da bi zaustavil sestro, ki mu je vzela igračo. Če ga boste vi povlekli za lase, ga boste naučili, da je takšno vedenje sprejemljivo pri starejših.

Bodite vzornik in za izražanje uporabljajte besede in ne tako, da uporabite silo, ne glede kako vznemirjeni ste.