Smrt otroka

(Foto: Thinkstock)

Iz podatkov je razvidno, da se stopnja umrljivosti otrok zelo razlikuje glede na predele sveta, kjer živijo. Skoraj polovico smrti otrok, starih pet let ali manj, so lani zabeležili v Podsaharski Afriki, okoli 30 odstotkov pa v južni Aziji.

"Od leta 1990 smo zabeležili občuten napredek pri reševanju otrok, ampak milijoni otrok še vedno umirajo na račun tega, kdo so in kje se rodijo," je opozorila Laurence Chandy, ki je pri Skladu ZN za otroke odgovorna za raziskave in podatke.

Pojasnila je, da bi se lahko že s preprostimi rešitvami, kot so dostop do zdravil, čiste vode in elektrike, razmere spremenile na bolje.

Večina otrok, mlajših od pet let, umre zaradi vzrokov, ki bi jih lahko preprečili - zapleti pri rojstvu, pljučnica, diareja in malarija. Starejši otroci pa bodo pogosteje žrtve nesreč, kot so utopitve in prometne nesreče.

Pri otrocih iz Podsaharske Afrike, ki so stari med pet in 15 let, je verjetnost, da bodo umrli, 15-krat večja, kot pri tisti, ki živijo v Evropi.

V poročilu so izpostavili tudi opazen napredek na tem področju, medtem ko je leta 1990 življenje izgubilo še 12,6 milijona otrok, mlajših od pet let, jih je lani umrlo 5,4 milijona.