Preden si bo malček sam znal zavezati vezalke na čevljih, bo potrebno veliko vaje in predvsem potrpljenja in to ne le pri njem - tudi vi boste vadili z njim. Pri petih ali šestih letih je večina malčkov že pripravljenih, da se spopadejo tudi s svojimi vezalkami.

Takrat je malček že bolj spreten in se lahko dlje in bolje osredotoči na nalogo, ki se je loti. Eno opravilo manj za nas ima še dodatno dobro lastnost. Ko se nauči otrok zavezovati vezalke na čevljih, pridobi tudi samozavest, ki mu bo prišla prav še kasneje. Pomagala mu bo, ko se bodo približevali drugi razvojni mejniki, kot sta vožnja s kolesom brez pomožnih kolesc in prva zabava za rojstni dan brez staršev.

Vezalke

Malčku lahko pomagate tudi tako, da kupite vezalki različnih barv. (Foto: iStockphoto)Počasi, a vztrajno

Ne obupajte, če mu ne gre najbolje od rok že takoj na začetku. Če opazite, da ga to jezi, počakajte še nekaj dni ali kak teden, nato pa poskusite znova. Najlažje boste začeli, če mu priskrbite vezalki različnih barv. Tako bo tudi sam lažje ločil med njima. Pri tej starosti ga boste namreč težje naučili, katera je leva in katera desna vezalka; če pa mu rečete: „Najprej bova zavezala modro vezalko,“ mu bo lažje.

Naj ustvari 'zajčja ušesa'

Ko ste tako poskrbeli, da vezalk (in tudi čevljev) ne bo zamenjeval med sabo, lahko začnete. Recite mu, naj prekriža dolga konca vezalk, da dobi znak 'X', nato naj da en konec pod drugega in potegne. Z vsakim koncem naj oblikuje zanko ali 'zajčja ušesa'. Nato naj prekriža zanke ali ušesa ter jih da eno pod drugo. Lahko mu rečete, da se zajček tako plazi skozi luknjo. Nato naj vezalki zategne.

Pomagali mu boste, če si istočasno še sami zavezujete čevlje. Če je malček levičar (ali desničar) tako kot vi, se usedite poleg njega, drugače pa nasproti, da vam bo lahko sledil.

Ne pozabite, vaja dela mojstra in vsak malček se slej ko prej nauči tudi tega zahtevnega opravila!