Babica in vnukinji iščejo recepte

Ne kuhajte le njihovih najljubših jedi, skupaj lahko na svetovnem spletu poiščete recept za povsem novo jed in jo pripravite skupaj. (Foto: iStockphoto)

Sodobne babice in dedki za svoje vnučke kupujejo takšna in drugačna darila, jim izpolnijo vsako željo, jim kuhajo le najljubša kosila, samo da se izognejo njihovi trmi in joku, predvsem pa domotožju. Z veliko vnemo, da jih zadovoljijo, v želji, da se bodo z veseljem vračali k njim, si izmišljujejo tisoč in eno zabavo, pri tem pa pozabljajo, da otroci mogoče potrebujejo le njihovo ljubezen. Potrebujejo bližino, želijo si, da jih nekdo posluša in pozorno opazuje, ko mu hočejo pokazati, kaj vse že znajo, potrebujejo nekoga, da jih potolaži, ko se spomnijo na mamico in očka, hrepenijo po pravljici za lahko noč …

Za najlepše počitnice ne porabite pokojnine, z malce domišljije boste z vnuki doživeli nepozabne trenutke, o katerih bodo potem zavzeto razlagali svojim prijateljem v vrtcu in šoli.

Na igrišču

Najbolj jih boste razveselili z obiskom igrišča, ki je drugačen od njihovega v domačem kraju. Poiščite takega v senci, se namestite na klopci in opazujte, kako vaš vnuček pleza, se spušča po toboganu, gradi gradove v peskovniku. Pohvalite ga, kako je spreten, ne stojte ves čas ob njem in ga ne držite za roko, da ne bi padel.

S sabo imejte vedno rezervna oblačila, kajti majhni otroci se lahko tako zaigrajo, da pozabijo iti lulat. Da lahko uživate dlje, vzemite s sabo malico, ni vam treba zapravljati na stojnicah in v trgovini. Zgodaj zjutraj specite preprosto pecivo, skuhajte sadni čaj, to bo nekaj najbolj okusnega za malega nadobudneža. Ne bo odveč, če v nahrbtnik spravite tudi majhno žogo in si jo pozneje na igrišču z vnučkom podajata ali brcata.

Babica in vnuk

Vnučkom razkažite mesto. (Foto: iStockphoto)

Vodnik in turist

Sprehod do igrišča lahko popestrite z odkrivanjem zanimivosti vašega kraja. Eva Meinerts svetuje, da se z otrokom igrate ''vodnika in turista." Popeljite ga čez bližnji most in z njim opazujte drveče avtomobile, poiščite skupaj potok ali reko in opazujte, kaj vse plava v njej. Dovolite mu, da s kamenjem in peskom zgradi v potoku majhno jezero, dokler voda ne zalije obzidja. Iz vejic, lubja in trave lahko skupaj z vnučkom izdelate majhno ladjo ter jo spustite v širni svet.

Otroci zelo radi opazujejo vlake in avtobuse, mogoče je v bližini gradbišče in lahko od daleč radovedno kukate, kako nakladajo, kopljejo in raztovarjajo bagri, viličarji in tovornjaki. Verjemite, tudi do sape ne bodo prišli, tako jim bo zaigralo srce, ko jim boste dovolili, da uživajo v tako vsakdanjih rečeh. Ne jezite se, če bo vnuček v žep skril kakšen kamen, temveč ga skrbno shranite, doma naj s prstnimi barvami ali vodenimi barvicami iz njega ustvari neprecenljivo umetnino.

Obiščete lahko tudi kakšen muzej, samo prej se pozanimajte, ali je primeren za otroke in lahko obiskovalci sodelujejo v ustvarjalnih delavnicah, da se malček ob gledanju slik ali skulptur ne bo preveč dolgočasil.

Babica in vnuk

Včlanite vnučke v mestno knjižnico in si sposodite njegove najljubše knjige. (Foto: iStockphoto)

Bralne urice

Včlanite vnučka v knjižnico v vašem kraju in jo vsakič, ko je na počitnicah pri vas, tudi obiščite. Sposodite si knjige, ki si jih bo sam izbral, in mu jih ob deževnih dneh in večerih prebirajte. Naslednji dan se lahko o prebranem tudi pogovarjate, rišete ali ustvarjate na to temo z barvicami, temperami, kolažem, škatlicami in lepilom …

Lahko se udeležite tudi bralnih uric, ki jih organizirajo knjižnice, in se skupaj z njim potopite v pravljični svet.

Najbolj zanimivo gradivo za gledanje in razlaganje pa so zagotovo albumi, polni fotografij, ko so bili otrokovi starši tako majhni, kot je sedaj on sam. Ves čas bo hotel vedeti, kaj je njegova mamica počela na tej fotografiji, kje je bila na počitnicah, ali je bila pridna, kako je pa ona slavila svoj rojstni dan ipd. Podrobno mu odgovarjate na vprašanja in ga poskušajte popeljati v čas, ko je njegova mami nosila pleničke, se učila plavanja, obiskala živalski vrt …

Pravila namesto pogoste besede NE

Če ne želite, da bo vaša najbolj pogosta beseda NE, da si vas vnuček zapomni po tem, da mu ves čas nekaj prepovedujete, potem ukrenite nekaj, še preden pride k vam na počitnice. Zakaj bi ves čas skrbeli, da ne razbije vaze, da ne vtakne prstov v vtičnico, da ne prevrne čistil, da ne pogoltne vaših zdravil, da se ne spotakne ob kable, da ne potegne prta z mize …?!

Otrok, malček - 2

Poskrbite za varnost vnučkov na počitnicah pri vas. (Foto: iStockphoto)

Meinertsova pravi, da so najbolj naporni gostje malčki, stari od enega do treh let, ker jih je povsod dovolj, vsega bi se radi dotaknili in raziskali, zato se je vredno potruditi za njihovo varnost in stanovanje prirediti njim. Tako se jim boste lahko brezskrbno posvetili, obenem pa jih boste ob nujnih opravkih, ko boste morali na stranišče ali ko bo pozvonil poštar, za nekaj trenutkov brez slabe vesti pustili same.

Zvečer je pomembno, da vztrajate le pri umivanju zob, tudi če je pri vas vnuček le en večer ali nekaj dni. Nič ne bo narobe, če boste popustili in ustregli njegovi želji, da se vsak dan ne želi tuširati. Ne silite ga v posteljo, čeprav vam je njegova mama zabičala, da mora zaspati ob 19. uri. Da bo utonil v svet sanj brez solz, mu obljubite dodatno pravljico; če noče spati sam v svoji postelji, naj se stisne k vam. Bodite potrpežljivi in velikodušni, kajti otroci se ob večerih, ko se morajo umiriti, vedno spomnijo na svoje starše in bi najraje še isto minuto stekli nazaj domov.

Na počitnicah se otroci po navadi izkažejo v lepi luči, kljub temu pa imajo lahko izpade trmoglavosti in počnejo kaj, kar vam para živce. Za mir v hiši začnite dosledno skrbeti že pri prvem obisku vnučka. Svojih pravil se dosledno držite vsa leta, vendar bodite pazljivi. Eva Meinerts svetuje, da se izogibate grožnjam z nesmiselnimi posledicami, kot so: ''Če boš še naprej divjal, ne boš dobil poobedka.'' Pravi, da s tem babice in dedki pokažejo le svojo premoč in nobene logične posledice, zato so učinkovitejše logične kazni: ''V stanovanju se ne bomo žogali. Če tega ne boste upoštevali, bom žogo spravila.''

Počitnice pri babici in dedku so lahko zabavne brez dragocenih daril in tekanja od gledališča do kina, a ob prepevanju pesmice Čuk se je oženil, izdelovanju nakita iz koruznih zrn, graha in bučnih semen, oponašanju živali, zlaganju stolpov iz kock, peki piškotov, bobnanju po škatli …

Kaj vse mora imeti otrok s sabo na počitnice pri babici in dedku? Seznam si lahko natisnete TUKAJ.

Kaj potrebuje otrok na počitnicah?

(Foto: Bibaleze.si)