Izjema ali pravilo? Imajo vaši otroci doma ves čas na voljo bonbone, čokolado, lizike ali imate takšne posladke prihranjene le za izbrane priložnosti? Zdi se – po pregledovanju forumov – da je na eni strani veliko staršev, ki se jim ne zdi nič takšnega, če njihov otrok neomejeno uživa sladkarije, medtem ko je na drugi strani vse več takšnih, ki otroku za sladico ponudijo suho sadje, oreščke in podobno. Da v naše telo pride sladkor, ne pomeni, da moramo pojesti kos torte – veliko ga dobimo s sadjem in pijačami. Prav slednje so tiste, ki jim mnogi v otrokovi prehrani namenijo premalo pozornosti. Koliko in kaj je dobro, je svetovala nutricistka Mojca Cepuš.

Otrok in sladkarije - 1

Koliko sladkarij pa pojedo vaši malčki? (Foto: iStockphoto)


Zakaj ni dobro uživati preveč sladkih jedi – je sladkor škodljiv?

Rafiniram sladkor telesu s prebavo jemlje dragocene elemente, namesto da bi jih v telo vnašal. Prav tako sladkor tekmuje z določenimi drugimi snovmi za vstop v celice (npr. z vitaminom C). Če je sladkorja preveč, potem telo ne more dobiti dovolj drugih snovi. Preveč sladkorja lahko vodi tudi v povečano telesno težo, težave s srčno-žilnim sistemom in sladkorno bolezen.

Kdaj menite, da je ''pravi čas'', da otroku ponudimo sladkarije?

Otroku lahko ponudimo doma narejene sladice, a naj se to zgodi čim pozneje. Nobene potrebe ne vidim, da bi otrokom, ko so še v celoti odvisni od hrane, ki jim jo pripravljamo starši, ponujali sladkarije. Še prehitro bosta prišla na urnik vrtec in socializacija in naredila bosta svoje.

Mojca Cepuš

Nutricistka Mojca Cepuš (Foto: osebni arhiv)

Koliko sladkarij naj bi pojedel šolar?

Količina, ki se največkrat prepozna za zdravo, je okoli 100 kcal na dan, to je približno ena vrstica čokolade, 3 dcl sadnega napitka, 30-gramska lizika in podobno.

Veliko sladkorja vsebujejo pijače, kot so sadni sokovi. Koliko tega naj bi otrok popil čez dan?

Otrok naj pije vodo. Dobra izbira so sveže stisnjeni sokovi, a to naj bo le nekaj decilitrov na dan, večino vnesene tekočine pa mora predstavljati navadna voda.

Je čokoladno mleko posladek? Kaj pa jabolčni zavitek? Kaj pravzaprav so sladice?

Čokoladno mleko ima veliko dodanega sladkorja in je po tem kriteriju sladkarija, torej ga je treba uživati temu primerno. Tudi domači zavitek je sladica in se ga je temu primerno: po kosilu ali pa en kos za malico. Seveda je domači zavitek neprimerno boljši od kupljenih sladic, a vsebuje vseeno veliko maščob, sladkorja in posledično energije. Energijo je treba porabiti, maščobo in sladkor pa uravnovesiti z drugo hrano. Dober primer so tudi palačinke. Če se jih je, tako kot smo to počeli včasih, torej v obroku z zelenjavno juho, je to popolnoma sprejemljivo.

Katera je tista napaka, ki jo starši prepogosto delamo pri prehrani otroka?

Otroci uživajo veliko preveč industrijsko predelane hrane, predvsem sladkarij. Pijejo tudi preveč sladkanih pijač. Sladkarije bi morali omejiti na 418 Kj (100 kcal) na dan, kar je približno ena vrstica čokolade ali 2 piškota. Prav tako bi morali več pozornosti nameniti kakovostnemu zajtrku. Čokolino, sadni jogurt ali sladki kosmiči so sladkarije, in ne kakovosten zajtrk, prav tako nista kakovosten zajtrk pašteta in bel kruh. Pri uvajanju zdrave hrane bi morali biti veliko bolj dosledni in vztrajni, saj so dobre prehranjevalne navade zelo dobra popotnica za nadaljnje življenje.

Veste, zakaj imajo otroci tako radi sladkarije?
 

Otrok in sladkarije - 2

Za posladek lahko ponudite tudi sadje. (Foto: iStockphoto)

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na