Pes

Že mnogi strokovnjaki so spoznali, da prisotnost psa zelo koristi otrokovemu razvoju. (Foto: Profimedia)


Pozitivni vplivi psa na otroka

Otrok in pes prineseta v družino dvojno veselje, hiša je vedno polna veselja in zabave. Če otrok odrašča ob psičku, razvija občutek odgovornosti, prav tako pa se od njega lahko veliko nauči. Popolnoma sta si enakopravna, zato je skupno odraščanje še toliko bolj zabavno. Strokovnjaki trdijo, da se otrok, ki raste ob štirinožnem prijatelju, vede bolj pristno, prizemljeno. Zanj je tudi značilno, da je zelo samostojen, ni tako živčen, s stresnimi situacijami se lažje spopada in ima načeloma zelo umirjen značaj.

Kako naj se otrok vede do psa?

Najbolj je pomembno to, da otrok že od majhnih nog ve,da pes ni igračka, da nanj ne sme dajati ogrlic, kape sončnih očal ipd. Na kužka se ne sme dreti, ga vleči za rep ali ušesa, jahati ali tepsti!

Pes potrebuje tudi svoj mir. Ko spi, mu otrok ne sme nagajati. Prav tako ga ne sme motiti, ko je. Pomembno je tudi izpostaviti, da se kužka ne hrani s piškoti, smokijem, čipsem ipd., da ima svojo, pasjo hrano.

Ukaze, pravila, prepovedi, kaj kuža sme in ne sme, mora tudi otrok poznati. Vedeti mora tiste besede, ki jih tudi vi izgovarjate, ko želite kužku nekaj dopovedati.

Psička se spoštuje! Otrok mu lahko na več načinov pokaže, da ga ima rad - tako da boža, pohvali, da ga pelje na sprehod, teka z njim naokrog, da mu da piti svežo vodo, da ga skrtači …

Deček in buldog

Najbolj je pomembno to, da otrok že od majhnih nog ve,da pes ni igračka. (Foto: Reuters)