Mlečni zobje

(Foto: Profimedia)

Kakšno hrano naj uživa otrok po izpadu mlečnega zoba, ali je dobro, da poliže sladoled, smo povprašali Uno Merlak Ronko, dr. dent. med.

Kdaj začnejo izpadati mlečni zobje?

Mlečnih zob je 20, od ''enke do petke'' jih imenujemo: prvi sekalec, drugi sekalec, podočnik, prvi kočnik in drugi kočnik. ''Mlečni zobje začnejo otrokom izpadati okrog šestega leta starosti, omajejo se in izpadejo, nadomestijo jih stalni zobje,'' pojasnjuje Una Merlak Ronko, dr. dent. med. Nov zob zraste v približno treh mesecih. Zobozdravnica pojasnjuje, da pri tem otrok praviloma nima težav; saj ko mlečni zobek izpade, navadno otroci lažje jedo trdo hrano kot dan prej, saj jih majav mlečni zobek ne moti več.

Kdaj je priporočljiv sladoled?

''Drugače je v redkih primerih, ko je mlečni zob iz različnih vzrokov potrebno pri zobozdravniku odstraniti. Takrat zobozdravniki po posegu svetujemo, naj otrok tisti dan uživa hladno, mehko hrano, lahko tudi sladoled. Zaradi bolečine, ki je po posegu lahko prisotna, trda hrana ni primerna, hlajenje na mestu rane pa je pomembno, saj se s tem zmanjša možnost krvavitve in vnetja,'' razlaga zobozdravnica in dodaja, da odsvetujejo vročo hrano in pijačo, kot so čaji ali juhe. Opozarja, da je zelo pomembna tudi ustrezna ustna higiena po posegu. Otrok si mora s pomočjo staršev tudi na dan po posegu umiti zobe, boleči predel pa je najbolje zaobiti.