Starši v želji, da bi njihov otrok imel vse oz. čim bolj srečno otroštvo, v katerem bi preizkusil tisoč in eno stvar, z nekaterimi nakupi in dejavnostmi prehitevajo njegovo starost. Resnično zgrešen nakup za prvi otrokov rojstni dan je skiro. Bibina svetovalka Špela Jazbec Gorenc, fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave pojasnjuje: ''Za enoletnika je skiro še neprimeren igralni pripomoček, kajti za vožnjo z njim mora otrok že znati zadržati, vsaj za trenutek, položaj na eni nogi.'' Izpostavlja, da je na eni nogi (vsaj toliko, da brez težav brcne žogo) zmožen stati približno ob drugem letu starosti in takrat je pravi čas, da se preizkusi še v vožnji s skirojem.

Skiro

Otrok naj bi se na skiroju znal poganjati tako z levo kot tudi desno nogo. (Foto: iStockphoto)

Postavlja se tudi vprašanje, ali morajo starši naučiti otroka, da se zna voziti tako, da se enkrat odriva z eno, naslednjič z drugo nogo, saj se ponavadi desničarji odrivajo le z desno, levičarji pa z levo. Fizioterapevtka predlaga: ''Zaželeno je, da se otrok navadi poganjanja z obema nogama enako, vendar je res, da je z določeno nogo vedno lažje. Sploh pa otroka, ki se na skiroju sam poganja, težko pripravimo do tega, da bo delal nekaj, kar mu je težje, ker ima enostavnejšo možnost. Če je otrok dovolj aktiven in se giba tudi na druge načine (teče, pleza, kolesari …), ni bojazni, da bi zaradi tega razvil asimetrijo. Drugo je, če je pri otroku že prisotna povečana asimetrija, v tem primeru je pomembno, da ga starši spodbujajo, da čim več uporablja tudi tisto stran, pri kateri mu gre odrivanje težje.''

Ko se odločite za nakup skiroja, bodite pozorni na njegovo kakovost, preverite, ali ima po višini nastavljivo krmilo in nožno zavoro. Na začetku se lahko odločite za takšnega bolj stabilnega s tremi kolesi, in če bo veselje ob vožnji s skirojem ostalo, kasneje tudi kovinskega ali lesenega z dvema kolesoma.