Božiček

Vsak starš se v določenem obdobju sreča z vprašanji o dobrih možeh. (Foto: iStock)

 Do kdaj otroci še verjamejo?

Ko se danes ozrete v preteklost na čas svojega otroštva, se spomnite, kako ste dobre može doživljali sami? Kako ste praznovali decembrske praznike? Ste resnico o dobrih možeh razkrili sami ali so vam jo povedali starši? Nekatere stvari se ne spreminjajo, prav tako tudi ne rituali s pravljičnimi in domišljijskimi liki, ki imajo na otroka pozitiven vpliv. Verjeti v dobre može, pomeni verjeti v dobroto, povezanost, čarobnost in ljubezen. Če vam to uspe pri otroku ohranjati čim dlje, je samo pozitivno, ne vztrajajte pa pri tem za vsako ceno.

Nekako velja, da otroci zagotovo še verjamejo v dobre može do dopolnjenega petega ali šestega leta. Okoli sedmega in osmega leta se že začenjajo pojavljati prvi dvomi. Otrok vas bo v tem obdobju lahko začel spraševati vse mogoče o dobrih možeh. »Kako je mogoče, da obdari otroke po celem svetu le v eni noči?« »Je res, da pride Božiček skozi dimnik?« »Kdo pride po pismo želja, ki ga napišem?« Skozi otroški razvoj se začne pojavljati logično sklepanje, prekrivane in povezovanje informacij, kar otroka spodbudi h kreativnim vprašanjem o teh pravljičnih likih.

Preberite še: SEZNAM: Kaj lahko prinesejo otroku dobri možje?

Božiček

Če vas otrok sooči z vprašanjem, mu ne prikrivajte resnice. (Foto: iStock)

Mami, ali si Božiček res ti?

Pomembno je, da ne vztrajate pri fantaziji dobrih mož zaradi lastnega veselja. Če je otrok že dovolj star, potem mu resnico povejte, ko vas o njej vpraša.

Velikokrat se zgodi, da otrok začne v določenem obdobju postavljati povsem direktna vprašanja, ali Božiček zares obstaja in mnogi starši ostanejo v zadregi. Povedati in razbliniti otroške sanje ali še naprej vztrajati pri ohranjanju tega magičnega prepričanja? Dejstvo je, da otroci odraščajo in vera v dobre može ne more trajati v neskončnost. Če vas soočijo z vprašanjem o obstoju dobrih mož, mu je treba slediti, če seveda mislite, da je dovolj star. Pogovorite se o pomenu domišljijskih likov in mu razložite, kakšna je razlika med pravljicami in resnico. Morda vas bo otrok celo presenetil in vam povedal, da so mu to razkrili že sošolci ali kdo drug od odraslih v njegovi bližini. Morda pa vas bo doma zalotil med zavijanjem daril … Po drugi strani pa so dandanes otroci tako napredni, da se do informacij dokopljejo tudi preko interneta. Pomembno je, da ne vztrajate za vsako ceno pri prepričevanju, da nima prav in da so njegove informacije napačne, saj bi s tem le spodbujali neresnico.

Ko otroku poveste resnico, se pogovorite tudi o pomenu praznikov in medsebojnem obdarovanju. Še vedno lahko ohranite ritual pisanja pisem in obdarovanja. To so pomembni prazniki, ki imajo veliko čustveno vrednost, zato je lepo, da jih ohranjamo skozi celo življenje. In nič ni narobe, če otroku poveste, da kljub temu, da pravljični lik ne obstaja, pa je Božičkova vas še kako resnična. In to na Finskem. Morda pa jo bo nekega dne želel obiskati.

Preberite še: 10 idej, kako z družino preživeti veseli december

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.