Drsanje

Primerna starost, da otrok začne drsati, je okoli tretjega, četrtega leta starosti. (Foto: iStockphoto)


Kdaj je po vašem mnenju primerno, da otrok začne drsati?

Primerna starost, da otrok začne drsati, je okoli tretjega, še bolje četrtega leta starosti. Pri tej starosti otrok gibalno in motorično dozori, če temu lahko tako rečemo. V tem obdobju zares usvoji zasuke svojega telesa (rotacije), ki so pri športnih aktivnostih, kot so drsanje, rolanje, smučanje, izjemno pomembni.

Pred kratkim smo na drsališču videli otroke, stare leto, leto in pol, ki so komaj hodili, a so jih starši držali za roke in jih učili drsati. Roke so imeli iztegnjene navzgor, se opotekali, na ledu so bili zelo nestabilni. Zanima nas, ali je to sploh dobro za tako majhne otroke? Se lahko hitreje pojavi zvin, izpah gležnja ali poškodba kolena? Ali jim lahko pri držanju navzgor izpahnejo tudi roke?

Nekateri starši v želji, da bi njihov otrok čim prej lahko sodeloval pri vseh aktivnostih, ki si jih odrasli zamislijo, rahlo pretiravajo. Leto ali leto in pol starega otroka obuti v drsalke je malo pretirano. Otrok, ki je komaj shodil in pri tem še nima dovolj dobre stabilnosti ter ravnotežja, nikakor ne more drsati v drsalkah, ki mu noge dejansko fiksirajo in onemogočijo kakršno koli gibanje gležnja, stopal in prstov. Od otroka, ki ni sposoben zadržati ravnotežja vsaj za kratek čas, kadar stoji na eni nogi, je nemogoče pričakovati, da bo drsal in ob odrivanju izmenično dvigoval eno nogo. Ker sami pri tej starosti še niso sposobni drsati, jih starši vlečejo po drsališču z navzgor iztegnjenimi rokami. Na tak način vse skupaj še poslabšajo, ker otroku odvzamejo še tisto ''pikico'' lovljenja ravnotežja, ki bi mu jo omogočili, če bi mu roke pustili proste. Poleg tega nihče od nas ne drsa z navzgor iztegnjenimi rokami. Obenem pa drsališče ni tako zelo varen kraj, kjer bi svojega leto in pol starega otroka po nepotrebnem izpostavljali poškodbam, mogoče celo urezninam. Vsekakor lahko nastanejo različne poškodbe, tudi razni zvini in navsezadnje tudi izpahi rok, če pri padcu otroka preveč in prehitro potegnejo za roke navzgor. Tudi če smo sami zelo previdni, morda drsalci okoli nas niso.

Kakšne so lahko posledice prezgodnjega postavljanja na drsalke?

Posledice so lahko predvsem poškodbe, kot sem omenila že zgoraj. Vsekakor lahko otrok to, česar še ni sposoben, začne tudi zavračati in se mu drsanje lahko zameri. Zato je škoda, da bi mu drsanje ali tudi smučanje, rolanje … predstavili prezgodaj in napačno ter s tem povzročili, da nič od naštetega v otroštvu ne bo želel početi, ker je imel s tem slabe izkušnje. Lahko pa se tudi zgodi, da otrok vseeno drsa, vendar zaradi prezgodnjega učenja osvoji napačne gibalne vzorce oziroma tisto, česar mu je v gibanju še manjkalo, nadoknadi na drugačen način.

Drsanje

V drsanju mora otrok uživati! (Foto: iStockphoto)