dominvrt

Tako boste vzgojili samozavestnega otroka

ŠOLA ZA STARŠE
0
29.01.2019, 6:25

Zagotovo ni starša, ki si ne bi želel vzgojiti samozavestnega otroka. A kako to storiti? V prvi vrsti je treba vedeti, da so vsi starši osnovni vzor svojemu otroku. Otrok skozi leta ponotranja vedenje, čustvovanje in način razmišljanja svojih staršev, zato je treba začeti prav pri vas samih.

Tako boste vzgojili samozavestnega otroka

Saj veste, da se otrok uči od vas, kajne?
Saj veste, da se otrok uči od vas, kajne?/ FOTO: iStock

Osnova je ljubezen do otroka

Morda se vam bo to zdelo nekaj čisto samoumevnega, a najpomembnejša stvar, ki jo lahko daste svojemu otroku, je ljubezen. Ljubezen v pravi meri. To pomeni, da še vedno dopustite, da se otrok uči iz svojih napak in da ne delate stvari namesto njega, ker ga želite obvarovati pred vsem slabim. Otrok, ki zraste v "vatki", težko postane suveren in samozavesten posameznik. Če otrok v svoji varni bazi, v družini, izkusi dovolj zdrave mere ljubezni, je to odlična iztočnica za kasnejše soočanje s svetom.

Ne skoparite s pohvalo

Zelo pomembno je, da ste odzivni in da otroku dajete povratne informacije v obliki pohvale. Tako oblikujejo neke vrste vrednostno merilo, kaj je prav in kaj ne, kaj je uspeh oziroma dosežek. A pri tem ohranite realen pogled. Če denimo otrok pri določeni stvari izkaže neuspeh, pohvalite njegov trud in prizadevanje, odkrito pa povejte, zakaj rezultat ni bil uspešen. Dajte mu vedeti, da je povsem normalno, da bo dosegal tudi ’padce’, in da se bo soočal tudi s kritikami. Razložite mu, da nekatere stvari enostavno zahtevajo več truda, znanja in spretnosti.

Preberite še: 5 načinov, kako vzgojiti otroka, da bo pameten in srečen

Naj otrok raziskuje svet in se uči tudi na lastnih napakah.
Naj otrok raziskuje svet in se uči tudi na lastnih napakah./ FOTO: iStock

Pomagajte mu določiti jasne cilje

V začetku, ko otrok še nima povsem realne predstave, kaj je zmožen doseči, mu pri tem pomagajte. S tem ko mu boste pomagali doseči jasne cilje, se bo veliko lažje izognil občutkom neuspeha. Skupaj postavita kratkoročne, dosegljive in razumne cilje, ki mu bodo dajali potrditve, da je na pravi poti. Pazite pa, da ga ne boste že v samem začetku nehote ’obsodili’ na manj, kot je v resnici sposoben. Verjemite v svojega otroka, ga spodbujajte, a pri tem dopuščajte tudi prostor za občasne padce in napake.

Vi ste zgled otroku

Saj veste, da se otrok uči od vas, kajne? Če sami sebe nimate radi, če si sami ne izkazujete pohval, potem bo to otrok ne samo videl, pač pa tudi občutil. Zato v prvi vrsti začnite pri sebi, če še niste. Nagrajujte se za dosežke, pohvalite se, praznujte vaše napredovanja, na glede na področje (šport, služba, hobiji). Govorite otroku o spretnosti, talentih in prizadevanjih, ki so potrebna za doseganje uspeha in visokih rezultatov. Obenem pa ga v sklopu svojih dosežkov opomnite na njegove spretnosti in ga s tem spodbudite, kako naj jih razvija in uporablja.

Učite ga spoprijemanja z neuspehi

Nihče ne uspeva brez padcev in občasnih razočaranj, zato je dobro, da otroku to predstavite kot del življenja. Povejte mu, da vsake toliko pridejo tudi neuspehi, nazadovanja, negativna kritika, pa tudi bolečina, kakršnakoli že. Predstavite mu te plati kot del učnih izkušenj, ne pa kot katastrofo, ki ga jo bo doživel. "Ko se zgodi neuspeh, poskusi znova in samo vztrajaj in vztrajaj," je stavek, ki ga otrok mora slišati, saj uči, da se ne smemo predati obupu in da so neuspehi pač del življenja, ki pa jih je seveda mogoče obvladati.

Preberite še: Ali svoje otroke učite sočutja?

Moč suverenosti

Samozavestni otroci so vedno pripravljeni poskusiti nove stvari, kljub temu, da ne vedo čisto, v kaj se podajajo. Ni jih strah neuspeha. Zato spodbujajte in usmerjajte otroka k novim podvigom, saj bo na ta način dobival nove izkušnje, širil obzorja in iz njih osebnostno rasel. Če ste sami kot starš pretirano prestrašeni in je vaša življenjska drža izjemno previdna, potem bo to opazil tudi otrok in vaše vedenje prezrcalil. Pretirano zaščitniški starši, ki so že v osnovi negotovi, bodo zelo verjetno podoben model zavedno ali ne preslikali tudi na otroka. Kako? Z nenehnim opozarjanjem na nevarnosti. "Joj, ne poskušaj tega, zgodi se ti lahko to.« »To že ni zate, razočaran boš.", "Pri nas ne znamo tujih jezikov, mi nismo za to, verjetno tudi ti ne boš." Ne programirajte otroka na neuspeh že vnaprej.

Vi ste prvi in osnovni model svojemu otroku.
Vi ste prvi in osnovni model svojemu otroku./ FOTO: iStock

Pomen športnih aktivnosti

Spodbujajte športne aktivnosti in gibanje na svežem zraku. Šport pomaga graditi samozaupanje, prepoznavati svoje prednosti, okrepiti morebitne šibkosti, obvladovati poraze, razširiti krog poznanstev in prijateljstev in naučiti timskega dela. Otroci, ki se ukvarjajo vsaj s kakšnim športom, se naučijo spoštovati svoje telo in ga poslušati. Obenem še spoznajo, kaj pomenijo vadba, vztrajnost in doseganje ciljev.

Postavite meje in bodite dosledni

Kljub temu, da morda na prvi pogled delujejo meje, ki jih otroku postavite, stroge, je treba vedeti, da prav te omogočajo občutek varnosti, obvladljivosti in reda. Brez mej je otrok zmeden, ne ve, kakšna je njegova vloga v življenju, kaj v resnici sploh je prav ter kaj narobe. Vsaka zdrava družina ima svoja pravila in pomembno je, da se jih otrok nauči upoštevati in spoštovati. Ko otrok ve, za kaj je odgovoren in kaj se od njega pričakuje, je v življenju tudi bolj suveren.

Preberite še: 5 življenjskih lekcij: to morate naučiti otroke

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
Igralec in boksar umrl v strelnem napadu
Miha Vodičar: S Tanjo sva se super ujela, oprosti ...
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
Vsi načini barvanja pirhov
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
'Srečen sem, ker Mila vse to dobro prenaša.'
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...