Božiček in pisma

Dragi Božiček, prosim, prinesi mi ... (Foto: iStock)

Če otrok še ne pozna Božička, mu ga predstavite. Povejte, da je to dobri mož, ki živi na severnem polu, natančneje na Finskem v vasici Rovaniemi. Vsako leto ob istem času s svojimi lesenimi sanmi in jelenčki krene na pot okoli sveta in obdari vse pride otroke.

Kako se lotiti pisanja pisma Božičku?

1. Z otrokom pojdite v papirnico, kjer imajo pestro izbiro vseh vrst papirja, lahko tudi tršega. Ker bo pisal pismo Božičku je prav, da izbere papir, ki mu je najbolj všeč. Lahko je vseh barv, najlepše pa je, če izbere temnejše barve – denimo črno, temno modro ali pa kar decembrsko rdečo.

2. Na temnejšem papirju najlepše izgledata zlata ali srebrna barva flomastra. Za rdečo barvo papirja lahko prav tako izberete zlat ali srebrn flomaster ali pa ustvarite kontrast s črnim flomastrom.

3. Z otrokom lahko izbereta tudi majhne ljubke nalepke, ki predstavljajo novoletne motive, s katerimi otrok popestri vsebino v pismu.

4. Kupita seveda tudi malce večjo kuverto, kamor bo otrok skrbno pospravil pismo in ga pustil na mestu, kjer ga bo Božiček našel.

Preberite še: 10 idej, kako z družino preživeti veseli december

Božiček in pisma

Božiček vsa pisma skrbno prebere. (Foto: iStock)

Pisanje pisma

1. Če vaš otrok še ne zna pisati, mu pismo pišite vi, narekuje pa naj vam on. Seveda mu lahko pri tem pomagate, če ne zna še popolnoma tvoriti stavkov.

2. Če otrok že zna pisati, naj pismo piše sam, vi pa bodite ob njem za predloge, napotke in nasvete.

3. Vsebino pisma mu predstavite, še preden začne, da si bo lahko predstavljal, kaj naj v pismu napiše. Prav je, da se Božičku najprej na kratko predstavi in pove, zakaj si zasluži darila. Pomembno je, da otrok spozna, da darila niso nekaj samoumevnega, saj se na ta način uči hvaležnosti. Prav tako opozorite otroka, da ima Božiček za obdariti veliko otrok, zato naj ne bo preveč zahteven. Tako ga učite skromnosti. 

Primer: Dragi Božiček. Sem Tinček Marinček (otrok vstavi svoje ime) iz Jelendola (otrok vstavi svoj kraj bivanja). Hodim v tretji razred osnovne šole. V prostem času zelo rad igram nogomet s prijatelji in rišem z vodenimi barvicami. Letos sem bil v šoli zelo priden. Prav tako pomagam tudi mamici in očiju doma, ko me za kakšno stvar prosita. Letos si zelo želim, da bi za darilo dobil … (otrok vstavi željo)

5. Ko je pismo napisano, ga vstavi v kuverto in naslovi na Božička, ki živi na severnem polu v vasi Rovaniemi.

6. Pismo naj otrok pusti na mestu, kjer ga bo Božiček zagotovo našel. Najbolje je pod novoletno smrečico ali kakšno drugo dekoracijo v osrednjem delu stanovanja oziroma hiše.

Darila

Dekoriranje doma, pisanje voščilnic in zavijanje daril spadajo med najlepše družinske rituale. Za otroke pa je zagotovo na prvem mestu doživetij pisanje pisma Božičku in seveda jutro, ko pod smrečico zagledajo pisana darilca. (Foto: iStock)

Vaša naloga pri tem je, da pismo vzamete, skrijete in nanj tudi odgovorite. S tem boste otroka razveselili in mu dali potrditev, da je Božiček pismo prevzel. Seveda lahko namesto Božičku otrok piše kateremu drugemu od dobrih mož, v katerega verjame – Miklavžu ali dedku Mrazu.

V današnjem času mnogi otroci pisma pišejo napišejo kar s pomočjo elektronskih naprav (računalnika, tablice), kar ni nič narobe. Ima pa pisanje pisma na roke še vedno večji čar in tudi večjo čustveno vrednost. Takšne stvari pomenijo otrokom veliko in zagotovo se jih bodo radi spominjali celo življenje. Tovrstne družinske in praznične navade pa bodo v odraslosti prenesli na svoje otroke. 

Preberite še: Top ideja, kako ustvariti darilno škatlo za Božič

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.