Imate v vaši družini dva šoloobvezna otroka, ki si ali zaradi pomanjkanja prostora v stanovanju ali zaradi kakšnih drugih dejavnikov delita eno otroško sobo?

Prostor je kar naenkrat treba prilagoditi tako, da zadosti potrebam za dve osebi, tu pa se pojavi kopica vprašanj: Kako vsakemu zagotoviti dovolj zasebnosti in kako jima prilagoditi učna kotička, da bosta lahko nemoteno delala neodvisno, a hkrati kdaj med seboj tudi sodelovala ter si pomagala? Velikokrat je misel na to, kako v prostor umestiti še enkrat več shranjevalnih površin in dodatno mizo, predvsem pa kako najbolj optimalno poskrbeti za razvijajočo se osebnost, zastrašujoča. To in podobne zagate lahko k sreči razrešimo na veliko načinov, tudi kreativnih.

Preberite še: Kam postaviti pisalno mizo za vašega šolarja? 

Pisalna miza

Pri umestitvi pisalnih miz je več možnosti, te pa so odvisne predvsem od velikosti manevrskega prostora, ki ga imamo v otroški sobi. Če ga je dovolj, lahko vsakemu od šolarjev namenimo svojo mizo. V tem primeru mizi lahko postavimo eno nasproti druge, ali eno ob drugo – ali v linijo ali po širini. Če vsakemu otroku omogočimo svoj delovni prostor, bo po vsej verjetnosti med njima tudi manj prepirov. Vsak od njiju bo namreč imel svoj točno določen kotiček, hkrati pa bo obema zagotovljena enako velika delovna površina. 

Če je kvadratura otroške sobe malo manjša, delovni kotiček lahko opremimo z eno mizo, priporočljivo pa je, da je ta večja. Lahko jo postavimo ob steno po dolžini, tako da vsakemu otroku pripada en del, lahko pa kupimo tudi mizo v obliki črke L. V tem primeru že oblika narekuje število uporabnih površin za otroke. Ena od možnih rešitev je tudi pohištveni sestav, ki vključuje tako delovne kot shranjevalne ali celo spalne površine. 

Dovolj shranjevalnih površin

Zavedati se je treba, da oba otroka potrebujeta zadostne površine tudi za hrambo svojih potrebščin, kar pomeni količinsko več pohištva. Predvsem v obliki predalnikov ali polic, ki nad pisalno mizo in ob njej zelo dobro delujejo. Pri izbiri tovrstnega pohištva je smotrno razmišljati o nevtralnih tonih, zato da so za prostor in uporabnike tega čim manj vpadljivi oziroma nemoteči. Zelo uporabne shranjevalne površine so tudi pod posteljo. Če ima ta že v osnovi vgrajene predalnike, lahko vanje pospravimo igrače, zvezke, knjige ali oblačila, v nasprotnem primeru pa se vsaj sezonske predmete lahko predhodno zapakira in shrani v škatlah, ki jih prav tako umestimo pod posteljo. 

Preberite še: Kako šolarju zagotovimo funkcionalen delovni kotiček? 

Zagotavljanje dodatne zasebnosti z ločevanjem 

Potrebno zasebnost šolarjema zagotovimo tudi z ločevalnimi paneli. Ti so lahko premični in jih, ko jih ne potrebujemo več, enostavno zložimo in pospravimo. Izredno zanimivi so na primer premazani z barvami za tablo, saj lahko otroci nanje rišejo ali preprosto kaj izračunajo. Kot ločevalni element so na voljo tudi fiksni paneli, s katerimi prostor permanentno predelimo. Najbolj uporabne so izvedbe, v katere lahko tudi kaj pospravimo.