Otrok

(Foto: Profimedia)

Čeprav ste prepričani, da imate najbolj pridnega in najbolj olikanega otroka na svetu, se lahko zgodi, da bo v določenem obdobju začel preklinjati. Verjetno vas bo to presenetilo, toda kletvice bo vaš otrok sprejel kot nekaj povsem običajnega, kot govor odraslih. Samozavestno jih bo sam začel uporabljati, vi pa boste ostali brez besed.

Kaj storiti?

Najprej, ne preslišite kletvice. Grde besede otrok predvsem uporablja zato, da ga opazite ali pa vas testira, kako boste reagirali. Nikakor ne reagirajte na njegove kletvice s smehom, čeprav vam je zelo smešna.

Otroka vprašajte, če sploh ve, kaj beseda pomeni, ker večina jih sploh ne ve. Razložite mu, kaj pomeni in da takšne besede niso zaželene pri vas doma.

Začnite z denarno kaznijo. Za vsako grdo besedo, mora dati en kovanec. Vrednost določite sami. Seveda to pride prav šele, ko ima otrok žepnino.

Lahko pa se dogovorita, da izgovarja določene grde besede, ki jih sam izbere, v kopalnici. Boste videli, kako hitro bo opustil preklinjanje, saj mu samega sebe ne bo zabavno ''šokirati'' na tako dolgočasnem kraju.