Otrok in duda

Ena duda ali raje kar dve? (Foto: iStock)

Pozitivne plati dude

– Otrokov prvi stik s svetom je preko materinih prsi, ob katerih se sprosti in umiri. Sesanje dude (sesalni refleks) tako samodejno poveže s sesanjem pri materi (dojenjem), kar sproža občutek ugodja in varnosti. To pa vodi k lažjemu in hitrejšemu spancu.

– Če mamica otroka ne doji več, lahko predstavlja duda prehodno sredstvo za umiritev, ko je otrok bolan, vznemirjen ali prestrašen.

– Sesanje dude omogoča proizvodnjo sline, ki pomaga pri preprečevanju zobnih oblog in olajša bolečino pri izraščanju zob.

– Raziskave so pokazale, da pri nedonošenčkih duda pomaga pri razvoju sesalnega refleksa, kar omogoča uspešnejše hranjenje.

– Dojenčkom, ki so nagnjeni k sesanju prsta ali pesti, uporaba dude pomaga pri odvračanju od tovrstnih navad. Pravijo, da je lažje odvaditi otroka od dude kot pa od sesanja palca, saj lahko starš dostop do dude nadzira, kar je pri prstu nemogoče.

Preberite še: Duda ni sredstvo za tolažbo

Otrok in duda

Duda ima tudi pozitivne plati. (Foto: iStock)

Pri dudi bodite pozorni na:

– Nikoli ne dajajte dude otroku, ne da bi preverili, zakaj joče: ali ga je potrebno previti, je morda lačen, zaspan, si želi drugega položaja, vaše bližine … Ne spreglejte njegovih potreb in mu ne dajajte dude ob prvem stoku in joku.

– Dobro je, če uporabljamo dudo le za pomiritev in ne kot stalen pripomoček, ki ga otrok skorajda ne da iz ust.

– Strokovnjaki priporočajo, da se z uporabo dude počaka do dopolnjenega prvega meseca, saj je s tem povezano tudi pravilno sesanje in posledično proizvodnja materinega mleka.

– Če je otrok starejši od 12 mesecev, so dude velikokrat povezane z govornimi težavami, saj otroci v teh primerih nimajo možnosti brbljanja in izgovorjave različnih glasov.

– Dude, ki jih nekateri starši sladkajo s sladkorjem, medom in drugimi sladkimi pripravki, povzročajo večje težave z zobmi in dlesnimi.

– Daljša obdobja uporabe dude lahko privedejo tudi do neprijetnih okužb ušes, saj omogočijo prehod bakterij iz ustne votline v cev, ki povezuje ušesa in grlo.

Otrok in duda

Naj duda ne nadomesti ukvarjanja z otrokom. (Foto: iStock)

Preberite še: Vpliv dude na nepravilno rast zob

Kako otroka odvaditi dude?

Ker je vsak otrok unikat, ni univerzalnega recepta za odvajanje od dude. Nekateri starši poročajo o povsem neproblematičnem odvajanju, ki je videti tako, da otroku dudo enostavno vzamejo. A ker vemo, da pri vseh ne gre tako lahko, smo vam pripravili nekaj predlogov, kako na čim lažji in enostavnejši način otroka pripraviti na življenje brez tega malega pripomočka. Največkrat deluje princip zgodbe, s pomočjo katere pripravimo poseben dogodek.

1. Slovo dudi: če je otrok seveda že dovolj star za pravljice, z otrokom pripravite poseben ritual, skozi katerega se poslovi od dude. Dudo lahko skupaj zapakirata v posebno škatlico (še bolje je, če dudo da vanjo sam), ki jo pospravita na podstrešje, zakopljeta na vrtu ali pošljeta na ’drug konec sveta’. Pomembno je, da je zgodba povezana z otrokom, saj se bo tako z njo lažje poistovetil. Lahko dudo podarita kakšni dobri vili ali drugemu izmišljenemu bitju, ki ga otrok pozna. Lahko mu sugerirate, da je že velik-velik, zato tega ne potrebuje več.

2. Imejte pripravljen nadomestek: Nemalokrat se zgodi, da otroci odlično sprejmejo zgoraj opisani proces, a ob prvi slabi volji zopet zahtevajo dudo. Ker vemo, da duda v osnovi predstavlja le čustveno navezanost, imejte pripravljeno alternativo. To je lahko priljubljena odejica, ob kateri se počuti prijetno, najljubši medvedek ali igrača, ki mu je posebej pri srcu. Lahko pa skupaj poiščeta nekaj, kar bo imel pri roki, ko mu bo hudo. Pri tem gre le za prenos ’navezanosti’ na drug objekt.

3. Ukvarjajte se z otrokom: Ker pri uporabi dude ne gre za nič drugega kot za samopomiritev, se v tem obdobju veliko ukvarjajte z otrokom, kar pomeni, veliko fizičnega stika (objemov, crkljanja …), nežnega prepevanja in prigovarjanja, tolažbe in vse, kar sodi k boljšemu in mirnejšemu počutju otroka. Sčasoma bo tudi duda postala le še bled spomin. 

Preberite še: Devet idej, kako otroka odvaditi od dude

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.