dominvrt

To storite, ko otrok reče grdo besedo

VZGOJA
0
30.01.2019, 6:30

"Vsaka druga beseda mojega skoraj petletnika je neprimerna. Ne bom omenjala, kaj govori, ampak mi resnično ni všeč. Sicer mu vedno znova povem, da to ni v redu, ampak se ga nikakor ne prime. Upam, da bo kmalu minilo," priznava mamica treh.

To storite, ko otrok reče grdo besedo

Skorajda ni otroka, ki ne bi imel obdobja grdega govorjenja. Mnogi starši so zaskrbljeni, da je to odraz slabe vzgoje, a dejstvo je, da popolnega vpliva na otroke ne moremo imeti. Ni nujno, da sliši kakšno pridušeno kletvico doma, pač pa vedno nove besede sliši v vrtcu, šoli, pa v družbi starejših sovrstnikov, bratov in sester ali na televiziji. Recepta za idealno okolje torej ni, lahko pa s svojim zgledom in primernimi vzgojnimi prijemi naredimo veliko.

Tudi vašemu otroku uidejo kletvice?
Tudi vašemu otroku uidejo kletvice?/ FOTO: iStock

Edina stvar, na katero imamo vpliv, je domače okolje oziroma družina, tako ožja kot tudi širša. Vsi vemo, da so otroci prave male spužve, ki srkajo iz okolja vse, kar vidijo, slišijo in čutijo, zato je povsem na mestu vprašanje, kako ste z grdim govorjenem v vaši družini. Morda uporabljata grde besede z možem? Morda grdo govorijo sorodniki ali prijatelji na obisku? Tudi če morda nimate občutka, si otroci še kako zapomnijo vse, kar ujamejo od odraslih. Če vas torej preseneti s kakšno besedo, ki jo rad uporablja vaš mož, potem veste, kje je vir težav. Vi ste s svojim vedenjem največji zgled otroku, zato omejite oziroma odpravite morebitne kletvice pred otrokom. Prav tako opozorite obiske, naj se trudijo vzdržati neprimernih besed.

 

Preberite še: 6 nasvetov kako preprečiti preklinjanje

Otroci se grdih besed naučijo tudi s strani sovrstnikov v vrtcu ali v šoli. Vsi vemo, kako radi ponavljajo določeno besedo, pa čeprav v resnici morda sploh ne vedo, kaj pomeni. Kar se jim zdi najbolj zanimivo, je to, da vidijo presenečen ali zgrožen odziv vzgojiteljic, učiteljic ali staršev, zato jo še toliko raje ponavljajo. To se jim namreč zdi neizmerno zabavno.

Poleg družinskega okolja in sovrstnikov pa veliko neprimernih besed slišimo tudi pred televizijskimi ekrani, prek filmov in oddaj. V tem primeru ne moremo narediti kaj dosti, razen to, da popolnoma omejimo dostop do zvrsti, kot so akcije, drame, grozljivke in podobno. Vsi pa se gotovo strinjamo, da je to težko in zahteva trud in vztrajnost vseh članov družine.

Kakšna je vaša reakcija, če otroku uide napremerna beseda?
Kakšna je vaša reakcija, če otroku uide napremerna beseda?/ FOTO: iStock

Kletvice prekinjati, preslišati ali kaj drugega?

1. Pomen vašega odziva: Vaš odziv bo najbolj vplival na to, ali bo otrok z grdim govorjenjem nadaljeval. Ključ se skriva v mirnosti. Če se otroku zdi nadvse zabavno, ko ponavlja grdo besedo in s tem na nek način išče vašo pozornost, potem je najbolje, če ga popolnoma ignorirate – brez očesnega stika in brez besed. Ko spozna, da v vas ne zbudi nobenega odziva, neha z grdim govorjenjem. To seveda velja za majhne otroke.

Preberite še: 4 najboljše starševske strategije

2. Razložiti pomen grde besede ali ne? Če otrok kljub vašemu vztrajnemu ignoriranju še kar nadaljuje z grdim govorjenjem in je še premlad, da bi jo razumel (okoli treh let), potem lahko mirno rečete. »To ni dobra beseda.« »Tako se ne govori.« Pri starejših od štirih let pa lahko poskusite z razlago grde besede, ki v nekaterih primerih pomaga. »Veš, kaj ta beseda v resnici pomeni?« »Tega odrasli ne govorijo na glas

3. Modeliranje: Pri starejših otrocih, ki grde besede uporabljajo za izražanje frustracij, se dogovorite za drug način obvladovanja jeze, besa, razočaranja. Otrok naj raje pove, da je jezen. »Besen sem, razočaran!« Spodbujajte jih, da najdejo druge besede, s katerimi se izrazijo.

4. Jasna družinska pravila: Dogovorite se za jasna pravila in izpostavite, česa v vaši družini ne boste tolerirali. Tako kot je nesprejemljiva določena oblika vedenja, so nesprejemljive nekatere besede. Jasno izrazite vaša pričakovanja in določite posledice, če pravila ne bodo upoštevana. To seveda velja za starejše otroke.

Preberite še: Kako odvaditi otroka preklinjanja?

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Severna Koreja preizkusila novo taktično orožje
VAR Guardiole ni prepričal: Tottenham je ...
Ko je slišal svoj duet z Madonno, je zajokal
'Kaj pa ti sploh tukaj delaš? A si ti normalna?'
Igra z malim kosmatincem se je spremenila v ...
Vsi načini barvanja pirhov
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
Curtiss Zeus je e-motocikel, vreden Batmana!
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
Ste v reži bankomata našli denar?
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Tri preproste, a božansko dobre velikonočne ...