učni kotiček za šolarja

Za prvošolčke učni kotiček lahko uredimo tudi v jedilnici ali dnevni sobi. (Foto: iStock)

Lokacija učnega kotička

V prvi vrsti moramo določiti lokacijo, kjer bo šolar delal domače naloge, se učil, ustvarjal in raziskoval. Učenci nižjih razredov ponavadi pri reševanju nalog potrebujejo več nadzora in pomoči, zato lahko delovni kotiček zanj preprosto uredite v jedilnici al dnevni sobi. Za mlajše otroke namreč ni nujno, da je prostor učenja natančno določen, bolj je pomembno, da je šolarčku med reševanjem domačih nalog ali ustvarjanjem prijetno. Tudi najmanjši košček vašega doma z malo inovativnosti lako postane idealen učni prostor za vašega šolarja. Poleg osnovne opreme, ki sta miza in stol, je dobrodošel še kanček igrivosti, ki ga vneste z barvami ali drobnimi dodatki.

Ko določamo lokacijo učnega kotička, moramo upoštevati tudi pretočnost prostora. Če bo otrok reševal domačo nalogo za mizo v jedilnici, a je to hkrati prostor, kjer se vaša družina največ zadržuje, bo to za šolarja prej moteče kot vzpodbujajoče okolje. V tem primeru lahko prilagodite kakšen bolj miren kotiček stanovanja. Ko šolar preraste prve razrede in pridobi na samostojnosti pri opravljanju domačih učnih obveznosti, pa se preseli v otroško sobo. Pri opremljanju le-te je pravrako potrebno ušpstevati določene zakonitosti - sploh pri postavitvi pisalne mize, v vsakem primeru pa moramo poskrbeti za varnost. Previdnost je potrebna predvsem pri izbiri in montaži stenskih shranjevalnih površin, kot so razne police ali viseče omarice.

učni kotiček za šolarja

Domačnost v učnem kotičku lahko pričaramo z barvnimi poudarki ali dodatki, kot so mehke blazine, zanimive posodice za sranjevanje ali le lična namizna svetilka. (Foto: iStock)

Nered odvrača 

Če hočemo, da bo otrok nalogo opravljal vestno, moramo v delovnem kotičku vpostavti določen red. Najlažje ga dosežemo z organizranimi shranjevalnimi površinami. Lahko so v obliki polic, predalnikov, košar ali škatel. Tako bo vsaka potrebščina imela svoje mesto, šolar pa jih bo vedno imel pri roki za uporabo.  

učni kotiček za šolarja

Za shranjevanje šolskih potrebščin je ogromno možmosti. Od poličnikov, do raznobarvnih škatel, predalnikov in košar. (Foto: iStock)

Kaj pa svetloba? 

Priporočjivo je, da je delovni kotiček osvetljen s čim več naravne svetlobe, v nasprotnem primeru naj bo poskrbljeno za ustrezno umetno osvetlitev. Raziskave kažejo, da topla bela svetloba spodbuja otrokovo ustvarjalnost, hladna bela pa dobro vpliva na koncentracijo in ohranja fokus šolarja. 

Naj bo učni kotiček vabljiv in navdihujoč 

Da pa prostor ne bi izpadel preveč rigidno, hladno in neprivlačno za našega šolarja, delovni kotiček z malo domišljije lahko personalizramo. Občutno spremembo dosežemo že z minimalnimi dodatki. Lahko so to posode za shranjevanje v otrokovi najljubši barvi, kakšna prijetna uokvirjena fotografija ali risbica, poster z risanimi junaki ali posodica za svinčnike v obliki otrokovih inicialk. Prostor na takšen način pridobi na domačnosti, šolar ga bo hitreje vzel za svojega in v njem z veseljem preživljal svoj čas.

učni kotiček za šolarja

Zanimiv dodatek v otroški sobi je tudi stena, ki jo s posebnim premazom spremenimo v šolsko tablo. Otrk s tem pridobi maneverski prostor za risanje ali računanje. (Foto: iStock)