Čeprav ste pod stresom na koncu dneva, ko gre otrok končno spat, ni prav, da se norčujete iz tega, ko vam reče, da ga je strah teme. Ko vas prosi, da prižgete luč v njegovi sobi, ga ne dražite, da je dojenček.

Strah

(Foto: Pixabay)

Namesto da ga kregate, mu razložite, da je vsakega izmed nas nečesa strah. Tu ste, da mu pomagate ta strah prebroditi.

Pogosto starši strašijo neubogljive otroke s čarovnicami, pošastmi ipd., da jih bodo odnesli ponoči, če ne bodo pridni. Zato je otroka, ko ostane sam v svoji sobi zvečer, zelo strah. Tako da ste za njegov strah pred temo pravzaprav krivi vi, starši.

Prav tako ni dobro, da so otroci pozno zvečer pokonci in gledajo grozljivke. Ne vrtite jim raznih posnetkov na You Tubu z 'vprašljivo' vsebino. Pred spanjem jim preberite pravljico, poslušajte otroške pesmice ali se pogovarjajte, kaj vse se vam je zgodilo čez dan.

V postelji malčku dovolite, da ima svojo najljubšo plišasto igračko ali ninico iz zgodnjega otroštva. 'Pocartajte' ga v njegovi postelji in mu z mirnim glasom zaželite lahko noč.

Če je otroka resnično strah teme, mu kupite nočno lučko. V sobi bo vseeno dovolj mračno, da bo lahko utonil v spanec. Če je takšna, ki se vključi v vtičnico, jo lahko pustite prižgano vso noč.

Ko je otroka strah, ni prava rešitev, da skupaj z njim pogledate pod posteljo, v omaro, med igrače ... da se nikjer ne skriva pošast. S tem ga ne boste prepričali, da tema ni nič strašnega, ampak mu boste dokazali, da tudi vi verjamete, da pošasti zares obstajajo. Namesto tega se raje pogovorite, da pošasti nikoli ni bilo. Če sliši razne zvoke, mu razložite, da zunaj piha veter, da se je sosed odpeljal z avtomobilom, da dežuje ipd.