Otrok

Otroci so raje doma kot zunaj. Uživajo pa v branju knjig, gledanju televizije, igranju računalniških iger ... (Foto: iStockphoto)


Zelo malo na svežem zraku

Raziskovalci so ugotovili, da današnji otroci raje gledajo televizijo, igrajo računalniške igre, pišejo domačo nalogo, berejo knjige, kot preživljajo čas zunaj na svežem zraku. V primerjavi s takrat, ko so bili njihovi starši mladi, so nepojmljivo manj pred blokom, na igrišču, vrtu … Podatki so zaskrbljujoči – otroci naj bi bili med tednom dnevno le eno uro zunaj, za vikend pa pet ur.

Zakaj je pomembno, da so otroci dovolj zunaj?

Sam Johnson, predstavnik raziskovalcev, je povedal: ''Danes otrokom marsikaj odvrne pozornost od igre na prostem. Kot starši moramo spodbujati njihov avanturistični duh in domišljijo. Igranje na prostem ni pomembno samo zato, da so aktivni in da ostanejo zdravi, ampak tudi zaradi druženja s prijatelji in ustvarjanja prekrasnih otroških spominov …''

Kaj otroci najraje počnejo?

Otroci raje skakanje in tekanje na svežem zraku zamenjajo z gledanjem televizije, igranjem računalniških iger, igranjem doma s svojimi igračami, branjem knjig, stripov, revij, brskanjem po svetovnem spletu, poslušanjem glasbe, pisanjem domače naloge ali pomaganjem pri gospodinjskih opravilih.

Otrok

Da bo vaš otrok zdrav, da bo imel veliko prijateljev in lepih spominov na otroštvo, naj gre ven na svež zrak. (Foto: iStockphoto)

Pojdite skupaj ven!

Če ste poskrbeli, da je vaš dojenček čim več časa preživel na svežem zraku, to storite tudi zdaj, ko je otrok že večji. Otroka ne morete premakniti s kavča? Rešitev je - pojdite skupaj z njim ven! Lovite frizbi, igrajte košarko, nogomet, skačite gumitvist ... V soboto in nedeljo se s kolesom odpravite na izlet, osvojite slovenske hribe, tekmujte, kdo bo prvi pretekel okoli bloka …

Pokličete lahko tudi njegove sošolce in sošolke ter na igrišču organizirate pravo tekmovanje v družabnih igrah na prostem. Domislite se tistih iger, ki ste se jih igrali, ko ste bili vi majhni. Se spomnite črnega moža, ristanca, osvajanja ozemlja …? Te igre bodo zagotovo zanimive tudi vašim malčkom, samo pravila jim morate razložiti.

Med tednom nimate dovolj časa? Na kratek sprehod greste lahko tudi takoj po večerji in ga izkoristite za pogovor, kaj vse se vam je zgodilo čez dan, ko niste bili skupaj.