Če spadate med starše, ki želijo otroku ugoditi in mu podariti živo bitje, raje trikrat premislite, preden se odločite za ta korak. Ravno v tem predprazničnem času se namreč mnogo staršev odloči, da bodo otrokom izpolnili dolgoletno željo. Živali tako po novem nosita tudi Božiček in dedek Mraz, kar pa je včasih zelo nespametna poteza, saj žival po začetnem navdušenju ostane zavržena in kmalu pristane na cesti, v oglasih za oddajo ali v zavetišču.

Otrok in žival

Odločitev za nakup živali se nikoli ne sme zgoditi v navalu trenutnega navdušenja. (Foto: iStock)

Preberite še: Je majhen pes primeren za družino z majhnim otrokom?

Odločitev o živali mora biti premišljena, kar pomeni, da:

- se z otrokom temeljito pogovorite, kaj bi mu pomenil ljubljenček,

- si izposodi priročnike za določeno vrsto živali in se temeljito pouči, kašne odgovornosti prinese s seboj na primer posvojitev mucka,

- jasno izpostavite, kaj pomeni imeti žival: skrb zanjo, vzgoja, veterinarska oskrba,

- razmislite, ali imate vse pogoje za bivanje živali (na primer dovolj prostora, okolica, čas ...)

- se pogovorite o tem, kaj bi bilo, če bi se živali naveličal in ga spodbudite k razmišljanju.

Žival nikakor ni igrača

Vse preveč staršev se odloči, da bodo ugodili želji otroka in ga osrečili z muckom ali kužkom, nato pa se izkaže, da je bila odločitev prerana. Otrok je bodisi še premajhen za takšno odgovornost bodisi se živali naveliča, ko spozna, da to ni plišasta igračka. Odločitev za nakup živali se nikoli ne sme zgoditi v afektu, pač pa mora biti dobro premišljena. Kot starš morate temeljito presoditi, kaj bi pomenil hišni ljubljenček v vaši družini. Če ste ga pripravljeni sprejeti z vsemi dolžnostmi in odgovornostjo in je vaš otrok že dovolj star (osnovna šola), potem ni razloga, da ne bi v vašo družino sprejeli novega družinskega člana.

Otrok in žival

Pred prihododom novega kosmatega družinskega člana temeljito razmislite, kaj to pomeni za celotno družino. (Foto: iStock)

Preberite še: Otrok naj odrašča ob hišnem ljubljenčku

Otrok ob skrbi za ljubljenčka:

- razvija odgovornost (nauči se prevzemati dolžnosti – pomaga pri čiščenju, hranjenju, negi),

- opazuje odrasle, kako rokujejo z živaljo,

- oblikuje pozitiven odnos do živali,

- razvija samozavest in empatijo ter pridobiva socialne kompetence.

Kako začeti?

Za začetek si lahko omislite manjšega hišnega ljubljenčka, ki ne zahteva ogromno časa, finančnega vložka in nege, kot so denimo mali glodavci ali papige. A obenem pri tem tudi poudarjamo, da ne obstaja žival, ki ne bi potrebovala odgovornega ravnanja. Tudi če se odločite za manjšo žival, ta potrebuje skrb, čiščenje kletke, nakup hrane in igračk, pazljivo ravnanje ... Če menite, da bi bil že to prevelik zalogaj za vas, se temu raje odpovejte. Ne žrtvujte živali za pet minut veselja, saj to ni igrača, pač pa živo bitje.

Mačka

Žival ni igrača. (Foto: Profimedia)

Če pa je želja in ideja za novega hišnega ljubljenčka pri vas prisotna že dlje časa in ste vsi družinski člani pripravljeni prevzeti vso odgovornost zanjo, potem se lahko odločite tudi za posvojitev živali iz zavetišča. S tem boste otroka učili solidarnosti in mu odstrli še en vidik, povezan z živalmi. Poučite ga, da velikokrat v zavetišču pristanejo izgubljene in zavržene živali.

Ko je nov družinski član že prisoten, naredite mesečno ali tedensko tabelo, v katero zapišite odgovornosti, ki jih ima vsak od vas, na primer hranjenje, česanje, čiščenje, vzgoja … Ko vsak od vas opravi določeno nalogo, to označi na tabeli. Natančno se držite dogovora, ki ste ga sklenili, vztrajajte in spodbujajte otroka. In ne pozabite, da ste mu vi največji zgled.

Preberite še: Pomagajmo zapuščenim živalim

Film Sreča na vrvici na OTO

Sreča na vrvici

Če imate radi pse, si lahko v petek, 28. decembra, na OTO ob 19.40 ogledate legendarni mladinski film Sreča na vrvici. Glavni junak filma je Matic, ki sam z mamo živi v blokovskem naselju v Ljubljani, oče pa je službeno v tujini. Matičevo življenje se nenadoma spremeni, ko ga k sodelovanju povabijo filmarji. Izberejo ga za glavno vlogo, z njim pa zaigra tudi velik dresiran novofundlandec Jakob.

Jakob in Matic se tako navežeta drug na drugega, da Maticu psa na koncu kar podarijo. Takrat pa se začnejo težave. Jakob v bloku zaradi lajanja in razgrajanja ni priljubljen, zato sosedi vztrajajo, da mora oditi. Še bolj se zaplete, ko Matičeva mama da oglas v časopis, da prodaja psa. Zato morajo Matic in njegovi prijatelji ukrepati.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.