Pred tremi leti je danska človekoljubna delavka Anja Ringgren Lovén rešila nigerijskega dečka, ki so ga zapustili starši zaradi obtožb o čarovništvu. Čisto sam je živel na ulici, preživljal se je z ostanki hrane, ki jih je našel v smeteh.

Ko ga je Anja prvič ugledala, je bil v groznem stanju. Sestradan, dehidriran in poln zajedavcev ni mogel stati na lastnih nogah. Takoj mu je dala hrano in vodo. Zavila ga je v odejo in odpeljala v bolnišnico. Dva dni po prošnji za pomoč na družbenih omrežjih je prejela okoli dva milijona evrov za njegovo zdravljenje. Poimenovala ga je Hope (Upanje).

Anja vodi zavetišče za tako imenovane "čarovniške otroke" v Nigeriji. V nekaterih plemenih namreč še danes verjamejo, da so lahko otroci krivi za revščino in nesrečo v družini. Zato jih izobčijo.

Preberite še: Posvojili so deklico. Ko so izvedeli za njeno zgodbo, so jo poslali nazaj

Zadnja taka fotografija

Anja po rešitvi vsako leto objavi fotografijo dečka, da bi lahko vsi videli njegov napredek. Tokrat je pripisala, da je danes neverjetno samozavesten, močan in zdrav deček. "Zelo je inteligenten in rad hodi v šolo. Zanima ga življenje. Resnično se želi vsak dan naučiti nekaj novega. Zna sam izdelati igračke in si zamisliti igro iz ničesar. Ogromno domišljije ima. Pogumen je in ničesar se ne boji. Lahko rečem, da je mimo dan, ko smo ga našli."

 

Priznava, da je reševanje dejansko najlažji del. "Veliko težje delo prihaja pozneje. Okrevanje zlomljenih src, zlomljenega duha, samozavesti ... Vse pri najbolj ranljivih - otrocih, ki so videli smrt. To je najtežje. To terja veliko žrtvovanja in postavitev lastnih interesov na stranski tir. Takrat niste več središče svojega vesolja. Delo s takimi otroki je najtežja, a obenem tudi najlepša stvar na svetu."

Hope je danes živ samo zaradi prostovoljcev organizacije Land of Hope. "Upam, da bo nigerijska vlada nekega dne poskrbela za kaznovanje mučiteljev in morilcev otrok zaradi neumnih verovanj in vraž." Hopeu pa sporoča: "Vedno te bom imela rada. To je zadnjič, ko se tako fotografirava. Vem, da ti je to všeč, ampak svetu sem že pokazala, da si zmagovalec. Ne potrebuješ več moje zaščite. Močan si in kmalu boš osvojil svet, jaz pa bom navijala zate," je še zapisala.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.