Kaj je najbolj značilno za prehladno obolenje?

Prehlad je najpogostejša bolezen otrok in odraslih. Glavni znaki so: tekoč izcedek iz nosu, kihanje, praskajoče bolečine v žrelu, suh kašelj. Temperatura je pogosto normalna, pri otrocih pa je lahko tudi povišana, a običajno ne preko 38,5º C. Prehlad traja od enega do dveh tednov, mine spontano in zdravljenje ni potrebno, razen v redkih primerih, ko pride do komplikacij kot so vnetje ušes ali obnosnih votlin.

Se prehlad pri dojenčkih in večjih otrocih razlikuje?

Pri dojenčkih v prvih mesecih starosti lahko prehlad povzroči težave pri dihanju, saj ne znajo dihati skozi usta. Pomembno je čiščenje nosu s fiziološko raztopino; dojenčka položimo v tak položaj, da je iztekanje sluzi iz nosu olajšano, redkokdaj je potrebna aspiracija (izsesavanje) nosu. Med prehladom je izguba tekočine večja, zato naj mamica pogosteje podoji otroka, če ga hrani po steklenički, pa mu občasno ponudi nekaj žličk prekuhane vode. Če pa starši opazijo, da dojenček težko diha, morajo obiskati zdravnika, saj se je morda vnetje razširilo na spodnja dihala.

Gripa

Prehlad je najpogostejša bolezen otrok in odraslih. (Foto: iStockphoto)

Kaj pa je značilno za gripo?

Gripo povzročajo virusi influence A, B, (pri otrocih redkokdaj tip C) in njihovi številni podtipi. Epidemijo gripe običajno najprej zaznamo med otroki, kmalu zatem pa se razširi med odraslimi. 

Pri majhnih otrocih poteka gripa zelo podobno kot druge virusne okužbe dihal in jo samo po kliničnih znakih težko prepoznamo. Na gripo posumimo glede na epidemiološko situacijo.

Pri večjih otrocih in mladostnikih poteka gripa podobno kot pri odraslih: nenaden začetek z visoko temperaturo, mrazenjem, pordelimi lici, glavobolom, bolečinami v mišicah in sklepih, splošnim slabim počutjem. Temperatura je povišana na 39° do 41°C, pri mlajših otrocih običajno ni tako visoka. Pojavijo se prehladni znaki: voden izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, solzenje in pekoč občutek v očeh, suh kašelj. Če ni komplikacij, traja vročina od dva do tri, lahko tudi do pet dni, kašelj pa od štiri do deset dni. Velikokrat lahko kašelj in zmerna utrujenost trajata še teden do dva po bolezni.

Kako vemo, kdaj je otrok prehlajen in kdaj ima gripo?

Pri majhnih otrocih je potek gripe in drugih virusnih bolezni tako podoben, da na gripo posumimo le glede na epidemiološko situacijo. Večji otroci imajo pri gripi višjo temperaturo, mrazenje, izrazitejši je glavobol, splošno slabo počutje, suh kašelj, bolečine v žrelu. Pri prehladu temperatura običajno ni zelo visoka, izrazitejši je izcedek iz nosu, kihanje in kasneje tudi kašljanje, splošno počutje pa niti ni zelo slabo.

Kako lahko otroku sami pomagamo?

Pri prehladnih obolenjih in gripi obisk pri zdravniku večinoma ni potreben. Otroku ponudimo dovolj tekočine. Kadar se  temperatura zviša nad 39°C, jo znižujemo s paracetamolom, po potrebi dajemo kapljice v nos. Če je kašelj suh in zelo dražeč, damo lahko otrokom, starejšim od dveh let, sirup za pomirjanje kašlja. Poskrbimo, da zrak v sobi ni presuh in prevroč.

Kdaj naj se starši odločijo za obisk pri zdravniku?

Otroka peljemo k zdravniku, če ima znake komplikacije gripe ali sekundarne bakterijske okužbe po virozi: če ga boli uho, če temperatura po treh dneh ne začne upadati, če postane kašelj bolj intenziven, otrokovo počutje pa se slabša ali ima druge bolečine. Posebna pozornost je potrebna pri dojenčku. Ko starši opazijo spremenjeno obnašanje pri dojenčku, se mnogokrat težko odločijo, ali je že potreben obisk pri zdravniku ali pa je kakšen drug vzrok za spremembo. Dojenčki, pa tudi otroci mlajši od 24 mesecev, ne morejo povedati, ko se slabo počutijo ali jih kaj boli, zato morajo biti starši pozorni na številne druge znake, s katerimi nam dojenček sporoča, da je zbolel. Starši, ki dobro poznajo svojega otroka, običajno hitro prepoznajo bolezenske znake in če jih natančno opišejo zdravniku, je pot do diagnoze krajša in lažja. 

Povišana telesna temperatura

Povišana temperatura je obrambna reakcija organizma, saj se mnogi virusi počasneje razmnožujejo pri višji temperaturi. (Foto: iStockphoto)

Dojenčka je potrebno pripeljati k zdravniku na pregled, če ima katerega od naslednjih znakov:

Neutolažljivo joče več kot običajno, posebno, če joče z visokim glasom, če podnevi več kot 6 ur odklanja hranjenje, je pretirano zaspan, ga težko zbudijo in je tudi potem, ko je buden, apatičen ali nezainteresiran za okolico, če pospešeno diha, če se pri dihanju širita nosni odprtini, ugrezajo medrebrni prostori in kotanja nad in pod prsnico, če stoka, ima povišano temperaturo (pri koliko povišani temperaturi je otroka potrebno peljati k zdravniku, je odvisno od splošnega počutja in drugih bolezenskih znakov, vsekakor pa je prav, da dojenčka, ki ima temperaturo 39°C ali več, vidi zdravnik), če ima izbočeno ali udrto veliko mečavo, če ima spremenjeno barvo kože (izrazita bledica, modrikasta koža in sluznice ali močno pordela koža), če ima pikčaste krvavitve po koži ali druge nenavadne izpuščaje.

Na kaj morami biti pozorni pri večjih otrocih?

Pri večjih otrocih je lažje že to, da nam svoje občutje in bolečino lahko povedo. Nujno pa je potreben obisk pri zdravniku, če je otrok pretirano zaspan in nezainteresiran za okolico, če ima motnje zavesti, ga močno boli glava in bruha, ali ima hude bolečine v trebuhu; če ima krvavitve pod kožo, temperaturo več kot 40ºC pod pazduho, težko in pospešeno diha in če ima otekle veke in ustnice.

Če že govorimo o gripi - ima kaj skupnega s trebušno gripo?

Trebušno gripo le ime navezuje na gripo, v resnici pa okužba in bolezen potekata drugače. Mnogi ljudje akutno črevesno okužbo poimenujejo kar trebušna gripa, čeprav največkrat nima nič skupnega z virusom gripe. Le pri določenih podtipih virusov gripe se lahko pri eni tretjini otrok poleg drugih bolezenskih znakov pojavi tudi driska.
Akutne črevesne okužbe najpogosteje povzročajo rotavirusi in adenovirusi, od bakterij pa salmonele in kampilobakter.
Akutna črevesna okužba lahko poteka kot blaga bolezen, pri kateri je vodilni bolezenski znak driska. 

Težje črevesne okužbe lahko v začetku bolezni res spominjajo na gripo, le da so namesto prehladnih znakov prebavne težave. Bolezen se običajno začne s splošnim slabim počutjem, glavobolom, bolečinami v mišicah, povišano temperaturo in bruhanjem. Driska in krči v trebuhu lahko sledijo po več urah. Trebuh je napet, boleč, včasih je v njem slišno glasno pretakanje. Sprva je blato kašasto, neprebavljeno, nato tekoče, penasto, včasih s primesmi sluzi ali krvi. Bruhanje večinoma preneha po šestih do dvanajstih urah, driska pa v naslednjih dneh postopoma izzveni, redkokdaj traja več kot en teden.

Gripa

Posebna pozornost je potrebna pri dojenčku. (Foto: iStockphoto)

Za starše je vsaka bolezen, ki jo preboleva otrok, "najhujša," da bi jim pomagali pa velikokrat storijo kaj napak...

Nekateri ljudje mislijo, da se morajo ob vsaki povišani temperaturi zdraviti z antibiotiki in hodijo od zdravnika do zdravnika ter navajajo bolezenske znake, ki jih imajo, pa tudi take, ki jih nimajo, dokler ne dobijo antibiotika. Pri virusnih okužbah je antibiotik povsem nepotreben, včasih celo škodljiv in več kot uporabljamo antibiotikov, večja je nevarnost okužb z nevarnimi odpornimi bakterijami.

Žal se še vedno zgodi, da dajo starši otroku zdravilo za zniževanje temperature potem pa bolnega otroka odpeljejo v vrtec (nekateri so celo tako “skrbni”, da naročijo vzgojiteljici, naj jih pokliče, če bo kaj narobe). S tem lahko pri otroku povzročijo bistveno poslabšanje bolezni. Medtem, ko je bil v vrtcu, pa je okužil večino svojih prijateljev, ki bodo nato virus gripe prenesli še na svoje starše.

Najpogostejša napaka, ki jo delajo starši je, da zbijajo temperaturo takoj, ko začne naraščati, kaj menite o tem?

Takojšnje zbijanje temperature je potrebno le pri otrocih, ki so nagnjeni k vročinskim krčem ali imajo prirojeno hudo napako ali kronično bolezen in bi jih lahko vročina ogrožala. Sicer zdravi otroci pa temperature do 39°C ne prenašajo težko.

Povišana temperatura je obrambna reakcija organizma, saj se mnogi virusi počasneje razmnožujejo pri višji temperaturi. Tudi počitek je pomemben pri obrambi pred virusi, vendar pa otroke, ko jim zbijemo temperaturo z zdravili, težko pripravimo, da bi podnevi počivali. Nekateri starši še vedno mislijo, da se mora bolnik ob gripi močno prepotiti, zato otroka z vročino še dodatno pokrivajo. V takem primeru je mogoče, da se temperatura res nevarno zviša. Otrok z vročino mora biti oblečen v lahka bombažna oblačila in pokrit manj kot običajno, da se ima temperatura možnost normalizirati po naravni poti. Ob zelo visoki temperaturi pa je priporočljiva kopel v mlačni vodi.

Odrasli se lahko cepimo proti gripi, kaj pa otroci?

Otroke, starejše od 6 mesecev, lahko pred gripo zaščitimo tudi s cepljenjem. Slaba stran cepljenja je, da ga je potrebno vsako leto ponavljati in da zaščiti samo pred tistimi podtipi virusov, ki so v cepivu. Vsekakor pa je cepljenje priporočljivo, še posebno za otroke, ki imajo težje kronične bolezni.

Mnenje in izkušnje lahko izrazite na forumu.