Otroška igra

V družbi je lažje. (Foto: iStockphoto)

Med poletnim časom, ko so nekateri malčki več doma kot v vrtcu ali v varstvu, je tudi več možnosti, da se bodo hitro dolgočasili, če ne bodo dovolj »zaposleni«.
Kadar otrok reče, da mu je dolgčas, starši po navadi temu ne posvečajo preveč pozornosti. A takšna otrokova izjava jo potrebuje. Pomembno je, da znate pravočasno opaziti dolgočasje in dovolj hitro odreagirate. To je tudi odličen način, da se izognete kričanju, prepiranju in da otroka »podite« v drugo sobo, prostor ali na igrišče.

Dolgčasje se pojavi pri otrocih vseh starosti. Dojenčki  zanj ne znajo povedati, ga pa pokažejo – z jokom. Pri starejših otrocih pa nekateri starši nimajo preveč smisla za njegovo dolgočasje. Njihov najbolj pogost stavek je: » Kako ti je lahko dolgčas pri tolikih igračah?«

Kaj je dolgčas?

Po definiciji dolgčas predstavlja stanje, ki ga povzroča enoličnost in ponavljanje. Če otroka vprašate, kaj je to dolgčas, bo verjetno povedal, da ne ve, kaj bi počel ali se igral. Pomagajte mu.
Otroci težko prepoznajo in izrazijo svoja prava čustva. Po navadi izrazijo neki drug občutek ali stanje. Na primer, ko rečejo, da jim je dolgčas, s tem mislijo, da potrebujejo družbo, pomoč ali soigralca. V zelo redkih primerih je pogosto dolgočasje lahko simptom bolezni, kot je depresija. Če to opazite, se posvetujte z zdravnikom.

Zvezdav dojenček

Tudi dojenčki se lahko dolgočasijo. (Foto: iStockphoto)

Pomagajte mu

Če je malček naveličan ene aktivnosti in ne zna izbrati druge, mu pri tem pomagajte. »Ne bom več risal, kaj naj delam?« Postrezite mu s pozitivnim odgovorom in ga povabite k novi zaposlitvi.
»Oh, naveličal si se risanja, pridi, bova skupaj pripravila kosilo.«
Nikar mu ne recite: »Joj, ali ne vidiš, koliko dela imam? Vzemi knjigo ali kocke in se igraj, mene pa pusti pri miru.«

Če ste se njegovega dolgčasa do zdaj »rešili«, tako da ste ga podkupili s kakšno sladkarijo ali mu celo dovolili, da počne nekaj, česar drugače ne sme, ste težavico le začasno omilili. Hitro bo namreč pricapljal nazaj do vas in vas »gnjavil« s svojim dolgčasom naprej. Vzemite si nekaj minut in skupaj začnita novo igro, potem pa bo lahko nadaljeval sam, če pa je otrok že starejši, mu pomagajte le s kakšno novo idejo, kaj naj bi počel.

Brez idej

Če mu boste vedno vi predlagali igro ali zaposlitev, bo postal »odvisen« od vaših idej. To pa ni vedno primerno in dobrodošlo. Pojasnite mu, da gre za njegovo igranje, da je to njegov prosti čas. Spomni naj se nekaj stvari, ki bi jih rad počel, nato pa naj izbere eno. Le tako bo imel občutek in kontrolo nad preživljanjem svojega časa.

Tudi odraslim je kdaj pa kdaj dolgčas. Pa se kar hitro znajdemo in zaposlimo. Nekateri otroci pa tega še ne znajo, zato je prav, da jim pomagate.