Deklica v dežju

Gumijasti škornji niso najbolj primerna obutev za malčke, ki se hoje šele učijo. (Foto: iStockphoto)

O tem, ali so gumijasti škornji primerni za otroke, ki so šele shodili, ali se lahko ob prepogostem nošenju le-teh razvije nepravilen vzorec hoje in kakšni so najbolj primerni za nežne ter občutljive otroške noge, smo povprašali fizioterapevtko in terapevtko razvojno nevrološke obravnave Špelo Gorenc Jazbec.

Ali so gumijasti škornji primerni za malčke, ki delajo prve korake? Lahko prepogosto nošenje tega obuvala vpliva na nepravilen razvoj njihovega stopalnega loka?

Gumijasti škornji za malčke, ki se hoje še učijo oziroma s hojo šele začenjajo, ki še niso dovolj stabilni in sigurni, niso najbolj primerna izbira obutve. Gumijasti škornji ne nudijo dovolj stabilnega oprijema stopalu, ker so običajno boj široki. Ovirajo tudi gibanje v gležnjih, saj običajno škornji segajo do sredine meč ali še višje. Če se malčkove nogice v njih ne morejo pravilno ravnotežnostno odzivati, to lahko pri pogostem nošenju vpliva na nepravilen razvoj stopalnih lokov. Vendar običajno jih otroci ne nosijo vsakodnevno in običajno ne pride do takih težav ravno zaradi njih.

Špela Gorenc Jazbec

Fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave Špela Gorenc Jazbec (Foto: osebni arhiv)

Gumijasti škornji so narejeni zelo široko in ponavadi v njih drobne nogice ''skačejo'', se malčkom sezuvajo. Ali lahko to vodi k nepravilnemu vzorcu hoje?

Gumijasti škornji so običajno res široki, tako v predelu stopala kot goleni. Posledično se običajno velikokrat res sezuvajo med hojo, kar zna biti malčku nadležno, saj mora med hojo ves čas paziti, da ne izgubi škornja oziroma da se zaradi sezuvanja ne spotakne. Taka hoja ni sproščena in zna biti precej okorna ter trda. Vendar, če z nošenjem gumijastih škornjev ne pretiravajo in jih obujejo le takrat, ko je to res potrebno, to verjetno ne bo vodilo v nepravilne vzorce hoje. Seveda to velja za otroke brez težav s hojo in le-teh pri gibalnem razvoju.

Nekateri gumijasti škornji imajo znotraj oblikovan opetnik. So ti primernejši za prve korake po lužah?

Pomembno je, da izberemo take gumijaste škornje, ki so v celoti zelo mehki, tudi podplat škornja naj bo čim bolj upogljiv v vse smeri. Škornji naj se čim bolj prilegajo stopalu in nogi v celoti ter naj bodo dovolj veliki, nikakor naj ne bodo premajhni. Pri prstkih otroka ne smejo tiščati, ne spredaj in ne pri straneh, podplat naj bo raven, brez raznih vložkov in lokov. Če je opetnik v notranjosti škornja zelo trd, je bolje izbrati take brez opetnika, saj je zelo pomembno, da se škorenj prilagodi stopalu in ne obratno.

Ali je skakanje v gumijastih škornjih po lužah koristno za otrokov razvoj, ravnotežje, gibanje …?

Na splošno je skakanje, plezanje in svobodno gibanje za otrokov razvoj, ravnotežje, stabilnost, koordinacijo nekaj najboljšega, kar mu lahko ponudimo. Seveda je otrokom skakanje po lužah tudi v veliko veselje in zabavo. Zato ni nič narobe, če združimo tisto, kar je za otroka zdravo in še zabavno povrhu.