Nadarjen otrok

Nadarjeni otroci se želijo preizkusiti tudi v zahtevnejših družabnih igrah. (Foto: Profimedia)

►Otrok je nadarjen za določeno stvar, recimo zelo lepo riše ali brez težav sešteva in odšteva. Pravijo, da otroci, ki rišejo na zelo realističen način ali uporabljajo številke na določen način, spadajo v skupino nadarjenih.

►Prav tako je otrok nadarjen, če v svojem izražanju uporablja besede, ki jih ne bi pričakovali za njegovo starost, da jih pozna. Ima resnično bogat besedni zaklad in se je sposoben izražati v bolj zapletenih povedih, kot se njegovi vrstniki.

►Nadarjeni otroci zelo veliko sprašujejo, nenehno jih bo nekaj zanimalo. Njihova radovednost je brezmejna.

►Nadarjen otrok je zelo aktiven, a kljub temu se lahko osredotoči na eno stvar, nalogo in jo izpelje, tako kot mora. Izzivu se popolnoma posveti, tudi težkemu, išče rešitev, dokler je ne najde.

►Neverjetno lahko si zapomni dejstva, ki jih je slišal po radiu, v televizijski oddaji .... Mogoče bo ponovil nekaj, kar ste vi povedali pred dnevi in se vam ni zdelo pomembno. Vse, kar nadarjenemu otroku preberete iz knjige, ali pa se sam loti raziskovanja, si bo brez dodatnega učenja zapomnil.

Otroka spodbujajte

Starši morate nadarjenega otroka spodbujati, odgovarjati na njegova vprašanja (in če ne poznate rešitve, jo skupaj poiščita na svetovnem spletu ali v knjigah). Pogovorite se z vzgojiteljico in mu omogočite, da se bo razvijal na področjih, za katera bo pokazal največ zanimanja. Kasneje v šoli mu bodite v oporo in mu dovolite, da sam raziskuje, črpa znanje …