Jezen otrok

(Foto: iStockphoto)

Otroci med prvim in tretjim letom starosti postajajo neodvisni in še nimajo razvite sposobnosti samonadzora, zaradi česar pogosto reagirajo izrazito impulzivno, pravi psihologinja Petra Škof. Prav tako pri tej starosti še nimajo razvite sposobnosti empatije (vživljanja v občutke drugih), zato se ne zavedajo, da lahko njihovo obnašanje nekoga drugega rani, prizadene ali užali.

Kot pravi Škofova pa je lahko ponavljajoče agresivno vedenje (grizenje, praskanje in pretepanje) pri otrocih do tretjega leta ter agresivno vedenje pri starejših otrocih posledica nakopičenih negativnih čustev v otroku (ljubosumje, osamljenost, strah, anksioznost, …).
"Otroci s tovrstnimi težavami potrebujejo čim prejšnjo strokovno pomoč, saj so raziskave pokazale, da taki otroci ob neodzivanju na tovrstno obnašanje odrastejo v agresivne odrasle. Kljub temu, da je nekaj agresivnega vedenja pri otrocih do tretjega leta normalen del razvoja, moramo starši in vzgojitelji tovrstno obnašanje dosledno in odločno brzdati," pravi Škofova.

Zaskrbljena mati

(Foto: iStockphoto)

Vendar starši pogosto ne vedo, kako pravilno ukrepati. Mamica Ana iz Kopra nam je zaupala, da preprosto ne ve, kako naj umiri sina. "Že zjutraj imava težave. Ko ga hočem obleči, me prične brcati, odrivati in vpiti. Ne želi se obleči in konec! Prav tako si ne želi umiti zob in pozajtrkovati, težave pa se nadaljujejo vse do večera. Toda meje vendar mora poznati! Ne smem mu dovoliti, da nas bo izsiljeval in bomo vsi delali tako kot bo on želel. Tako preprosto ne gre! Pred kratkim me je tako močno z igračko udaril po obrazu, da sem imela modro oko,"  nam je povedala mamica dveletnega Žana.

Jezen otrok

(Foto: iStockphoto)

Nasveti staršem ob agresivnem vedenju otrok:

1. Ostanite mirni! Otroka odstranite iz nastale situacije,  potolažite otroka, ki je prizadet, nato se pogovorite z otrokom, ki se je vedel agresivno. Jasno mu povejte, da je tako obnašanje nesprejemljivo in napačno.

2. Prepoznajte in pomagajte otroku prepoznati jezo in frustracijo z besedami: "Vidim, da si jezen …" Naučite ga, da svoje občutke ubesedi: "Jezen sem, ker …"

3. Naučite se prepoznati, kaj povzroči agresivno vedenje (lakota, utrujenost, prekinitev rutine …) in ukrepajte, preden nastopi.

4. Bodite dober vzor in se na situacije, ki vas jezijo, ne odzivajte z agresivnim obnašanjem, ampak tako kot bi želeli, da se vedejo vaši otroci.

5. Postavljajte jasne meje in odločno povejte otroku, kakšno vedenje je neprimerno. O tem se intenzivneje pogovarjajte v dnevih pred dogodki kot so rojstnodnevne zabave, družinska srečanja, prireditve ...

6. Bodite dosledni in primerno reagirajte vsakič, ko se otrok vede neprimerno.

7. Vsako neprimerno vedenje naj ima logične posledice. Če, na primer, otrok vrže žogo v drugega otroka, mu jo vzemite za določen čas in mu razložite, da žoge ne smemo metati v druge.

8. Otroci naj ne gledajo risank in filmov z agresivnimi prizori, saj pogosto ne ločijo med filmom in resničnim življenjem.

9. Hvalite in poudarjajte otrokovo lepo vedenje.

10. Zagotovite otrokom dovolj fizične aktivnosti.

"Predvsem pa v trenutkih izbruhov jeze, trme in agresivnega vedenja reagirajte mirno, odločno, brez jeze in agresije. Prav tako kritizirajte vedenje in ne otroka. Ostati miren v takih trenutkih je ena od težjih nalog starševstva, vendar boste s tem najbolj pomagali otroku in sebi,"  dodaja psihologinja Petra Škof.