Deklica

Otrokom razložite, da so kletvice neprimerne, nespoštljive, neustrezne, žaljive ... (Foto: Profimedia)


1. Seveda morate biti vi dober zgled otroku in kletvice nikakor ne smejo biti del vašega besednega zaklada. Če slučajno kakšno izrečete, se otroku opravičite za svoje besede.

2. Ko otrok uporablja ''grde'' besede, ga ignorirajte. Malček na takšen način želi pritegniti vašo pozornost in če ne boste reagirali, se bo potrudil, da jo bo pridobil na drugačen način.

3. Nagradite otroka z majhnim darilom (sprehodom, poljubčkom, objemom, čokoladico …), če se opraviči, ko na glas preklinja. Otrok se tako zaveda, da je storil napako in potrebno ga je nagraditi, ker se je potrudil, da jo tudi popravi. Nekatere bo to spodbudilo, da bodo vašo pozornost pritegnili s pozitivnimi dejanji in vzornim vedenjem.

4. Pojasnite otroku, da so kletvice nesprejemljive. Verjetno vas bo v prihodnjih dneh večkrat vprašal, katera beseda je v redu in katera ne. Bodite potrpežljivi in mu pojasnjujte sproti.

5. Za preklinjanje določite kazen, pri tem pa bodite dosledni. Ne kričite in ne bodite jezni, raje otroku prepovejte gledanje risanke, sladkarije. Če mu boste prepovedali nekaj, kar ima rad, bo sčasoma razmislil, ali je pripravljen za kletvice to žrtvovati.

6. Ne vi ne sorodniki ali prijatelji se ne smejte otrokovim kletvicam in ga ne spodbujate pri tem.