Ime izhaja iz latinskega imena Valentius, kar je pomanjševalnica latinskega imena Valens in se kot pridevnik valens, v rodilniku valentis povezuje z glagolom valeo, kar pomeni biti 'zdrav, močen, krepak, mogočen, vreden.' Ime Valentin po pomenu ustreza južnoslovanski različici Zdravko.

Ime Valentin je nosilo tudi več svetnikov. V Sloveniji je najbolj znan Valentin mučenec, ki je živel v Rimu, god pa ima 14. februarja in je leta 143 kandidiral za rimskega škofa. God svetega Valentina se pri nas praznuje že dolgo – prvi pomladni svetnik je prinesel ključ do korenin, zato se po starem kmečkem koledarju na ta dan začne prvo delo v vinogradih in vrtovih.

Po podatkih Statističnega urada živi v Sloveniji 1329 moških (0,13 odstotka vseh moških) z imenom Valentin, kar ga po pogostosti uvršča na 147. mesto. Največ jih živi v osrednjeslovenski regiji (393), najmanj pa v primorsko-notranjski regiji (28).

Različice imena Valentin so Tin, Tine, Valens, Valent, Valentino, Zdravko.

Slavni Valentini: slovenski pesnik Valentin Vodnik, modni oblikovalec Valentino Garavani, bolj znan kot Valentino.

fantek se igra z kockami

(Foto: iStockphoto)

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.