Dojenček

(Foto: iStock)

Izvor imena Goran najdemo v hrvaškem in srbskem jeziku. Gre za tvorjenko na –an iz imena Gora (izpeljanko iz gora). Poznamo različice, kot so: Goranče, Goranko, Gorislav, Goroslav, Goroljub … Tudi ženske oblike imena obstajajo: Gorana, Gorica, Gorjana, Gorka …

V Sloveniji živi 3.335 moških z imenom Goran, kar ime uvršča po pogostosti na 76. mesto.  Najpogosteje so to ime pri nas dajali fantkom od leta 1971 do leta 1980, od leta 2001 do 2015 pa je 53 fantkov dobilo ime Goran. Največ Goranov je doma v osrednjeslovenski pokrajini (869), najmanj na Koroškem (73). God praznuje Goran 23. ali 24. februarja.

Slavni Gorani so: Goran Dragić, Goran Klemenčič, Goran Vojnović, Goran Bregović, Goran Krmac

Če pa nimate ideje, kako otroka poimenovati, vam je lahko v pomoč zelo izvirna aplikacija na Bibaleze.si. Kliknite TUKAJ  in en dva tri boste izvedeli, katero ime je usojeno za vašega sina ali hčerko. 

Na kaj vse je treba misliti, preden izberete otroku ime?

►Najbolj pomembno je, da je všeč tako bodoči mami kot očetu. Pri izbiri imena otroka morata sodelovati oba tako, da povesta drug drugemu, katero ime je pa vam všeč. Na glas priznajte, katera pa vam nikakor niso všeč.

►Imenu lahko daste posebno noto, spoštovanje do osebe, ki vam veliko pomeni v življenju. Ko boste otroku pozneje razložili, po kom je dobil ime, se bo počutil počaščenega.

►Pri izbiri imena si seveda lahko pomagate z raznimi knjigami in poiščete njegov pomen. Mogoče bo to za vas ključno pri izbiri. Vendar dobro razmislite o tem in preverite, da v kakšnem drugem jeziku nima prav nasprotnega pomena.

►Nekateri se odločijo za tuja imena, ki postajajo vse bolj priljubljena. Tudi tu se poskušajte vživeti v otrokovo vlogo in si ga predstavljate čez nekaj let v šoli. Ga bodo zaradi takšnega imena zasmehovali, ga bo s ponosom nosil ali pa vam bo očital, da ste mu izbrali najgrše ime na svetu?

►Otroku boste olajšali, če boste izbrali takšno ime, ki se napiše tako, kot se izgovori, prav tako brez tujih črk.

Izbira imena

(Foto: Thinkstock)

►Želite otroku nadeti najbolj priljubljeno ime ta hip? Potem se morate sprijazniti, da jih bo v vrtčevski skupini več s takšnim imenom in pravzaprav ne bo nič posebnega, drugačnega, unikatnega.

►Lahko izberete tradicionalno, starinsko, domače ime.

►Vaša mama ima cel seznam imen, ki bi jih lahko izbrali za njenega vnuka ali vnukinjo? Tašča vam maha z drugim seznamom? Seveda lahko upoštevate njuno željo, ampak končna odločitev mora biti starševska. Če jima želite ustreči, kljub temu da ste za otroka že izbrali čudovito ime, lahko razmislite o dveh imenih.

►Seveda pa pri izbiri imena upoštevajte tudi to, kako zveni v povezavi s priimkom.