Speči dojenček s kapico

(Foto: iStockphoto)

Prvi rimski cesar

Prvi, ki si je nadel to "častitljivo" ime je bil rimski cesar Gaj Avgust Oktavijan. Oktavijanovo obdobje bi lahko imenovali tudi čas rimskega cesarstva. V državi je uredil red in mir. To obdobje je trajalo do leta 284 n.št., ko je dobil častni naziv Avgustus, kar pomeni "vzvišeni". V antiki se je več mest imenovalo po tem miroljubnem cesarju in Sebastjani so bili prvi prebivalci teh mest.

Latinske različice

Moške različice imena Sebastjan so Boštjan, Sebastijan, Sebjan, Seba ali Sebastiano pri Italjanih. Kasneje najdemo ime tudi pri Madžarih, Norvežanih, Rusih, Švedih in Nemcih. Najbolj znan nemški Sebastjan je sigurno Sebastian Kneipp. V Sloveniji je ime Sebastjan po pogostnosti uvrščeno na 108. mesto.

 

Zelišča

(Foto: iStockphoto)

Sebastian Kneipp

Rodil se je v preprosti družini na Bavarskem leta 1821. Vedno si je želel postati duhovnik. Po petih letih intenzivnega študija je resno zbolel za pljučno tuberkulozo. V tistem času je bila pljučna tuberkuloza običajno smrtna, Kneipp pa je naletel na knjigo dr. Johanna Siegmunda Hahna o hidroterapiji iz 18. stoletja, ki ga je navdušila. Pozimi leta 1849 se je večkrat tedensko kopal v Donavi. Ta kratka izpostavljanja mrzli vodi, so okrepila njegov imunski sistem, saj se je njegovo stanje izboljševalo. Kneipp je razvil naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, prehrane in zdravljenje z blago delujočimi rastlinami in vodo. Zeliščne kopeli delujejo prek fizikalnih dražljajev tople in hladne vode in tudi prek dodanih rastlinskih sestavin. Hladne kopeli krčijo krvne žile v koži, tople jih širijo. Slednje posledično vpliva na znižanje krvnega tlaka in povečanje srčnega utripa. Rastlinski dodatki za kopeli vsebujejo snovi, ki se vpijejo skozi kožo ali vstopijo v telo po dihalnih poteh in učinkujejo na telo. Kneippova metoda se v zdravilstvu uporablja še danes.