Novorojenček

(Foto: iStockphoto)

Klemen

Legenda o polstenju: Nekega dne se je francoski menih odpravil na dolgo potovanje. Nosil je čisto nove sandale, ki so ga kmalu ožulili. Ob poti je pobral koščke volnenega prediva, ki so ležali ujeti na kamenje in jih vtaknil v sandale, da bi oblažil bolečino. Ko je po nekaj dneh prispel na cilj, je odkril, da se je puhasta volna spremenila v trdo blago.

Ime Klemen izhaja iz latinskega imena Clemens, kar pomeni milostljiv ali nežen. Najbolj znan je grški filozof in teolog Klemen Aleksandrijski (pravo ime Titus Flavius Clemens). Rodil se je okoli leta 150 v Atenah, umrl pa med letoma 211 in 216 v Aleksandriji. Vzdevek Aleksandrijski je dobil v cerkveni literaturi, da ga ne bi zamenjevali s Klemnom Rimskim. Njegovi starši so bili najbrž bogati pogani, ker so Klemna v mladih leti dobro izšolali. Njegova grška izobrazba je zlasti vidna zaradi velike količine navajanj grških pesnikov in filozofov. Spreobrnil se je šele, ko je bil odrasel, ker je takoj zatem veliko potoval in iskal velike učitelje krščanstva, da bi še bolj nasitil lakoto po znanju. Združil je grško filozofijo s krščansko teologijo. Za svetnika ga niso razglasili, ker je učil Origena, ki je bil zaradi svojih del razglašen za heretika.

Različne izpeljanke

Moške izpeljanke so še Klement, Klementin, Kliment, Klimon ... Klemen je 43. najbolj pogosto osebno moško ime v Sloveniji. Leta 2004 je bilo 5.646 ali 0,6 odstotka vseh moških s tem imenom. Klement je 1042. najbolj pogosto moško ime. Leta 2004 je bilo tako poimenovanih le 22 moških.