Med imeni prebivalcev, rojenih na zadnji dan leta, so najpogostejša Silva (164), Silvo (78) in Silvester (78). Med bolj "decembrska imena" sodijo še Štefan, Miklavž, Nikolaj ter Silvija, Nikolaja in Štefica, so sporočili iz statističnega urada. Vsaj 20 odstotkov moških z imeni Silvester, Silvo, Štefan, Miklavž in Nikolaj ter ravno tolikšen delež žensk z imeni Silvestra, Štefanija, Štefka, Silva, Silvija, Nikolaja in Božica ter Otilija, Evica in Viktorija, ki so na začetku leta 2018 živeli v Sloveniji, je bilo namreč rojenih decembra.

Dojenček

Rojeni decembra so največkrat Silve, Silvi, Štefani, Silvestri, Miklavži, Nikolaji, Štefanije, Božice, Otilije, Evice, Viktorije. (Foto: iStock)

Nekoč je otrok po stari ljudski navadi največkrat dobil ime svetnika, čigar god je bil najbližji njegovemu rojstnemu ali krstnemu dnevu. Tako je bilo vse do leta 1969, ko se je trend obrnil.

Dojenčki, ki so se rodili v prazničnem času med božičem in novim letom, so zelo pogosto in precej pogosteje od rojenih v drugih mesecih leta dobili imeni Silvester in Silvestra ali krajši različici Silvo in Silva. Polovica vseh Slovencev z imenom Silvester in skoraj polovica vseh z imenom Silvo je bilo rojenih v decembru, prav na zadnji dan leta pa je bilo rojenih 78 Silvestrov in ravno toliko Silvov. Silva, kar je skrajšana oblika imena Silvestra, so precej pogosto dobile Slovenke, rojene na zadnji dan leta ali nekaj dni prej. Med rojenimi na zadnji dan leta – na silvestrovo – pa je ime najpogostejše. Takrat je Silv še enkrat več kot Marij, čeprav je Marija sicer najpogostejše žensko ime (Silva: 164, Marija: 86).

Silvestra se sicer ne uvršča med najpogostejša ženska imena; ima ga 673 prebivalk in je po pogostnosti na 239. mestu. Je pa med vsemi imeni prebivalcev, rojenih v zadnjem mesecu leta, "najbolj decembrsko". Kar 56 odstotkov vseh žensk, ki so živele v Sloveniji na začetku leta 2018 in jim je bilo ime Silvestra, je bilo namreč rojenih v decembru, 30 med njimi prav na zadnji dan v letu. Tudi Silvija, različica imena Silvestra, je eno od "decembrskih" imen, saj je bila vsaka četrta Silvija rojena v decembru.

Četrto najpogostejše ime žensk, rojenih v dneh med božičem in novim letom, je Štefanija, ženska različica imena Štefan, ki goduje 26. decembra. 52 odstotkov vseh žensk z imenom Štefanija se je rodilo v decembru, štirje odstotki prav na štefanovo. Decembra se je rodilo tudi 46 odstotkov vseh žensk z imenom Štefka, ki je sicer lahko tudi klicna oblika imena Štefanija, in 20 odstotkov žensk z imenom Štefica. Štefan je tretje najbolj "decembrsko" moško ime, saj se je 29 odstotkov (1418) Štefanov od vseh 4935, ki so na začetku 2018 živeli v Sloveniji, rodilo prav decembra, kažejo podatki statističnega urada.

Preberite še: Izbira imena - kaj je prepovedano v Sloveniji?

Decembra ima rojstni dan tudi četrtina vseh moških z imenom Nikolaj in četrtina vseh žensk z imenom Nikolaja. Pri imenu Niko, skrajšani različici, povezava z mesecem decembrom ni tako izrazita. Pri imenu Nik, najkrajši različici imena, močno popularni v zadnjih letih, pa se sploh več ne opazi povezava med rojstnim dnevom osebe z imenom in dnevom, ko goduje Nikolaj. Tudi četrtina vseh Miklavžev med prebivalci Slovenije ima rojstni dan v decembru. Drugače ime Miklavž ni prav pogosto; na začetku leta 2018 jih je bilo v Sloveniji 74.

Med "decembrska" imena sodijo še Otilija, Viktorija in Evica, saj se pri vseh treh lahko opazi povezava med rojstnimi dnevi žensk z imeni in cerkvenim koledarjem ter s seznamom godovnikov. Tudi četrtina žensk z imenom Božica ima rojstni dan decembra. Moška različica imena, Božič, se med prebivalci Slovenije pojavi manjkrat kot petkrat.

Preberite še: Miklavž v Sloveniji obstaja

Obstaja pa priimek Božič. Na začetku leta 2018 ga je imelo 3370 prebivalcev Slovenije in je po pogostnosti na 14. mestu. Na začetku leta je v Sloveniji živelo tudi 121 prebivalcev s priimkom Božiček, 38 s priimkom Miklavž in 817 s priimkom Rudolf. 56 Slovencev se piše Zima, 44 jih ima priimek Metež, 112 pa Kepa. 827 Slovenkam je ime Snežana, 2549 Jelka. 195 se jih piše Mraz. Če so moški in imajo vnuke, imamo v Sloveniji tudi čisto prave dedke Mraze! Čarobno, kajne?

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.