Piki komarjev so ne samo nadležni, ampak lahko tudi zelo boleči za naše najmlajše – sploh če si otrok ranico spraska do krvi. Mnenja o tem, kako se ubraniti teh nadležnih poletnih žuželk, so različna, vse več staršev pa posega po naravnih tehnikah. Po elektronski pošti je že lani krožilo sporočilo, kako pregnati oziroma ujeti komarje v sladkorno-kvasovo past. Povsem naraven trik smo preizkusili tudi mi.

O naravni zaščiti pred komarji smo se pogovarjali tudi z Bibino svetovalko Melani Kovač.

Potrebujete:

– 2 dcl vode
– 50 gramov rjavega sladkorja
– 1 gram svežega kvasa
– 1 plastenko (1,5- ali 2-litrsko)
– črn papir ali alufolija

Postopek:

Najprej steklenico prerežite na pol. Nato segrejte vodo in v njej raztopite rjavi sladkor. Ko se raztopina ohladi, jo nalijte v steklenico. Kvas razdrobite med prsti in ga nato stresite v sladkorno raztopino – mešanje ni potrebno. Nato zgornji del steklenice (ki ima lij) postavite v spodnjega, kot kaže slika 6. Oba dela pa ovijte s črnim papirjem (lahko razrežete vrečo za smeti, uporabite kolaž papir, kakšen temen odpaden papir itd.) ali kuhinjsko alufolijo in nastavljeno past postavite na mestu, kjer ste zasledili največ komarjev oziroma kjer se vam je zdelo, da so vas najbolj popikali – okenska polica, miza na terasi oziroma vrtu itd. Past pustite delovati 14 dni.

Past za komarje

Načinov je več, mi smo preverili popolnoma naravnega. (Foto: Bibaleze.si)

Kako deluje past?

Komarje naj bi pritegnil plin, ki se sprošča ob fermentaciji sladkorja, zaradi povsem naravnih sestavin pa je past primerna tudi za otroško sobo oziroma prostore, v katerih so otroci.

Naše mnenje:

Past je bila preizkušena v stanovanjski hiši na obrobju Ljubljane, kjer zadnja tri leta ne zaznavamo pretirane prisotnosti komarjev. Past smo dva tedna testirali na okenski polici v otroški sobi, vanjo pa se je ujelo nekaj komarjev in mušic. Zanimivo pa je, da dveletni deček od postavitve plastenke na okensko polici ni dobil niti enega novega pika.

Še več idej boste našli TUKAJ.

komar

(Foto: Reuters)