Novoletni okraski

Ste okrasili otroško sobo? (Foto: Reuters)

Še malo pa bo Božiček potrkal na vrata, kmalu se boste poslovili od starega leta … Priprave so že v polnem zamahu – v dnevni sobi ste postavili čudovito smrečico, okrašeno s svetlečimi okraski, okna ste razsvetlili z utripajočimi lučkami, na vhodna vrata ste obesili adventni venček … Morda pa ste pozabili okrasiti otroško sobo. Pri tem upoštevajte zamisli otrok, dovolite jim, da so ustvarjalni.

Varno božično drevesce

Mnogi otroci si želijo imeti okrašeno smreko tudi v svoji sobi, starši pa imajo glede tega pomisleke, saj se lahko hitro prevrne, okraski se lahko razbijejo. Ponujamo vam varno rešitev! V veliko plastično posodo dajte vejice, lahko naravne ali umetne, lahko jih ovijete v srebrn papir. Otroci lahko svoje božično drevesce polepšajo z jabolčnimi krhlji in posušenimi pomarančnimi rezinami, vmes lahko prepletejo zlate ali bakrene nitke. Najbolj domiselni lahko sami izdelajo okraske, npr. iz škatlic za zdravila, ki jih zavijejo v bel papir in nanj narišejo Dedka Mraza, Božička, jelenčka Rudolfa, sneženega moža …

Božična dekoracija

Izdelate lahko sladke okraske. (Foto: iStockphoto)

Mogoče pa lahko sladke okraske za otroško sobo naredite kar v kuhinji. Figurice lahko pripravite iz moke, sladkorja, jajc, masla, mleka v prahu, sladkorja v prahu, limoninega soka, barve za kolače, sladkornih kroglic, kandiranih češenj, pistacij, mandeljnov, lešnikov in slanih palčk. Že prej, seveda, kupite modele palčka, Dedka Mraza, jelena, sneženega moža, zvezde … Pecite jih največ 15 minut in otroci naj jih prisrčno okrasijo. Ne pozabite na najbolj pomembno – v piškotih pustite luknjico, skozi katero bodo napeljali vrvico.

In nato lahko skupaj uživate v pogledu na pravljično okrašeno sobo. Otroci se bodo počutili, kot da je njihov prostor del severnega pola, na katerem živijo škratje, ki za Božička in dedka Mraza izdelujejo igrače.

Ogromna božična nogavica

Ne pričakujte, da bodo otroci v svoji sobi obesili majhno božično nogavico, njihove želje so brezmejne. Na okenski polici so dobrim možem pustili velik list s seznamom igrač, s katerimi bi se radi igrali v prihodnjem letu.

Božična nogavica

Božična nogavica naj bo čim večja ... (Foto: iStockphoto)

Sami naj izdelajo veliko božično nogavico ali škorenj, uporabijo lahko mah, ga okrasijo z umetnim krznom, polepšajo s platnenimi trakovi. Svojo ''vrečo'' lahko obogatijo s svečami ali zvezdami. Če vas je prababica ali babica naučila plesti, prenesite svoje znanje na otroke in naj si sami spletejo rdečo nogavico, nanjo lahko pripnete našitek, na katerem je narisan Dedek Mraz s sanmi in letečimi jeleni ali sneženi mož pred okrašeno hišo. Otrokom lahko predlagate tudi naravno okrasitev škornja z borovimi vejicami, suhimi jabolki, orehi in posušenimi pomarančnimi rezinami.

Sladki prazniki

Decembra ne bodite strogi in dovolite otrokom, da pojedo malo več sladkarij. Na svojo pisalno mizo ali v otroški kotiček si lahko postavijo krožnike ali lončke z zimskimi ali prazničnimi motivi, napolnjene s karamelnimi bonboni, zavitimi v prozoren papir. Ne odhitite zdaj v najbližjo trgovino, sladkarije lahko pripravite skupaj z otroki kar sami. Na kuhinjski pult zložite sladko smetano, sladkor v prahu, med, maslo in olje. Otroci naj pod vašim nadzorom sladko smetano mešajo na zmernem ognju, postopoma naj dodajo sladkor in mešajo, dokler ne porumeni. Nato naj primešajo še med. Glejte na uro, približno po desetih minutah naj dodajo še maslo, narezano na lističe. Ugasnite štedilnik, še enkrat dobro premešajte, zmes počasi vlijte v namaščen model in pustite, da se ohladi. Toda ne predolgo, priporočljivo je še toplo stresti na desko. Rezanja z ostrim nožem naj se lotijo samo odrasli. Karamele narežite na poljubno velike kocke.

Med praznično obarvanimi počitnicami boste zagotovo imeli več časa za pripravo družinskih obedov, tako da po kosilu ne sme manjkati sladica. Otroke sredi zime razveselite z ledenim presenečenjem na krožniku, ki naj bo iz zamrznjenih malin, malinovega in vanilijevega sladoleda, maka in smetane.

Naj tudi otroci začutijo utrip veselega decembra, naj jih med igro v njihovi sobi greje pogled na bogato okrasitev, njihove želodčke pa razvajajte s sladkimi presenečenji ...

Družina in božič

Med počitnicami so obvezni družinski obedi. (Foto: iStockphoto)